În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase a vorbit despre alegerile locale anticipate, candidatura sa pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău, colaborarea cu Partidul Acțiune și Solidaritate, care este proiectul său pentru Chișinău, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Domnule Năstase, pe data de 3 martie 2018, Consiliul Politic Național al Platformei DA v-a desemnat drept candidat pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. Ce semnificație politică au aceste alegeri pentru Dumneavoastră?

A.N.: Întâi de toate, aș vrea să vă spun că mă simt onorat pentru faptul că am fost desemnat drept candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Platformei DA. Cu această ocazie, aș vrea să le mulțumesc încă o dată colegilor mei din Consiliul Politic Național pentru încrederea acordată. Pentru mine personal, această desemnare reprezintă o responsabilitate imensă, deoarece alegerile din capitală reprezintă, de fapt, șansa întregii țări la salvarea din captivitate, lucru pe care ni-l dorim cu toții. Și nu avem voie să o ratăm. Este un moment crucial pentru soarta democrației din Republica Moldova și reprezintă o posibilitate reală pentru opoziția democratică (antioligarhică) de a declanșa un amplu proces de schimbare atât în capitală, cât și în toată țara.

Pentru mine aceste alegeri au o dublă semnificație. Pe de o parte, ele vor viza, așa cum este și firesc, problemele Chișinăului, cum ar fi: traficul, ambuteiajul, problema parcărilor, modernizarea transportului public, investițiile în infrastructură, calitatea serviciilor publice municipale, problemele ce țin de asistenţa socială şi ajutorul social pentru unele categorii ale cetățenilor, corupția din Primărie, construcțiile ilegale, problemele învățământului și medicinii, managementul întreprinderilor municipale,  probleme de mediu, calitatea produselor, apei și aerului, etc.

Vă asigur că prioritățile noastre coincid cu prioritățile chișinăuienilor. Pe fiecare din aceste subiecte, vom avea soluții clare.

Pe de altă parte, aceste alegeri au și o puternică componentă politică, în special în ajunul alegerilor parlamentare care sunt decisive pentru Republica Moldova. Viitorul primar trebuie să fie nu doar profesionist, ci și un politician puternic care prin victoria sa va fi în stare să pună bazele alternanței la putere la nivel național. Câștigarea acestor alegeri va fi o etapă decisivă pentru înlăturarea regimului oligarhic. De asemenea, câștigând Primăria, vom putea demonstra că în timp rapid pot fi inițiate schimbări calitative așa cum așteaptă oamenii.

Venim la primăria Chișinăului să curățăm capitala de corupția lăsată de fosta administrație și continuată de pseudo primarul care a fost instalat în funcție în mod ilegal, Silvia Radu, pe care o controlează Plahotniuc în complicitate cu Dodon.

T.: În contextul acestor alegeri, în presă apar tot mai multe informații, dar și zvonuri precum că alegerile locale în Chișinău și în Bălți ar putea să nu aibă loc. Ce se întâmplă, totuși, în opinia Dumneavoastră?

A.N.: Din câte observăm, guvernarea încearcă să identifice o „soluție” cinică, fie pentru a amâna aceste alegeri până în 2019, fie pentru a le organiza în aceeași zi cu cele parlamentare. În realitate, toate aceste zvonuri și scurgeri de informații care apar în presă au drept scop să testeze reacția întregii societăți în ajunul unor eventuale abuzuri care sunt puse la cale de regimul Plahotniuc-Dodon. Amândoi au o frică patologică față de alegerile pentru Primăria Chișinăului și înțeleg că o victorie a candidatului opoziției va însemna începutul sfârșitului pentru actualul regim. Din acest motiv, Plahotniuc și Dodon încearcă disperat să găsească o soluție prin care să evite legea electorală și să scape de aceste alegeri.

T.: Cum veți proceda în cazul în care guvernarea va decide ca alegerile locale să nu aibă loc în mai 2018 așa cum prevede legislația Republicii Moldova?

A.N.: În cazul în care guvernarea va recurge la violarea gravă a legislației și va încerca să pună în aplicare acest scenariu cinic, noi nu vom avea altă soluție decât chemarea oamenilor în stradă pentru a lupta împotriva uzurpării definitive a puterii în Chișinău. Altă soluție pur și simplu nu există. Că doar nu ne vom adresa instituțiilor abilitate controlate de oligarhul uzurpator, cum ar fi Procuratura Generală. Vă asigur că acesta va fi începutul sfârșitului pentru sistemul oligarhic.

Dacă vom admite aceste abuzuri atunci înseamnă că în Republica Moldova se va instaura definitiv un regim autoritar care violează în mod arbitrar legislația electorală și Constituția în interes propriu, ignorând interesul cetățenilor și regulile elementare ale unui stat de drept.

T.: Domnule Năstase, dacă totuși guvernarea nu va recurge la violarea legii electorale și alegerile vor avea loc în mai 2018, aș vrea să vă întreb cât de pregătită este Platforma DA pentru aceste alegeri?

A.N.: În acest moment, Platforma DA este pregătită pentru orice luptă politică, de orice nivel: local sau național, parlamentar sau prezidențial. Și, mai important, Platforma DA este pregătită să guverneze Republica Moldova, singură sau împreună cu aliații pe care-i consideră compatibili cu valorile, obiectivele și programele sale.

T.: Aș vrea să vă întreb despre colaborarea Platformei DA cu Partidul Acțiune și Solidaritate. Credeți că PAS va susține candidatura Dumneavoastră pentru alegerile din Chișinău?

A.N.: În ceea ce privește susținerea din partea partenerilor noștri, noi am venit cu o ofertă către ei în vederea susținerii candidatului Platformei DA. Considerăm că în spiritul relațiilor noastre construite în timpul campaniei prezidențiale bazate pe reciprocitate, principiul convenit și pentru alegerile parlamentare, este firesc și conform unei logici politice, electorale și dacă vreți etice ca acest candidat să fie din partea Platformei. Decizia finală însă le aparține colegilor noștri.

În ceea ce privește parteneriatul politic cu PAS, noi am demonstrat că știm să punem interesul țării deasupra intereselor de partid. Am susținut-o pe Maia Sandu în campania prezidențială cu toate forțele noastre. Toată echipa Platformei, toți oamenii noștri au luptat pentru candidatul comun. Am demonstrat că nu ne interesează puterea de dragul puterii. Am demonstrat că avem spirit de sacrificiu atunci când acest lucru se cere în interesul major al țării și al cetățenilor.

T.: Care este proiectul Dvs. pentru Chișinău?

A.N.: După cum v-am menționat, colegii mei, echipa noastră municipală lucrează în momentul de față la elaborarea unui program care va reflecta prioritățile chișinăuienilor. De asemenea, vom consulta inițiativele noastre cu experți, activiști civici, chiar și cu unii funcționari municipali competenți și cinstiți.

La nivel macro, municipiul Chișinău se confruntă cu două probleme majore: haosul din administrație, care se reflectă în calitatea proastă a serviciilor, și corupția care face ca bugetul municipal să rateze resurse financiare colosale cu care am putea asigura o mult mai bună administrare a capitalei și servicii publice de calitate reală pentru oameni.

Este necesar să venim cu o viziune clară asupra Chișinăului. Vrem o capitală modernă, un oraș pentru oameni. Trebuie să transformăm Chișinăul într-un centru pentru afaceri, pentru dezvoltare, într-un catalizator al economiei Republicii Moldova.

Întâi de toate trebuie să eficientizăm activitatea Primăriei astfel încât aceasta să devină o instituție transparentă și bine administrată. Este necesară realizarea unei analize funcționale care să ne propună ca rezultat o Primărie cât mai modernă, eficientă și apropiată de cetățean. În același timp, trebuie să debirocratizăm cât mai urgent această instituție.

Este necesar să organizăm efectuarea unui amplu audit la întreprinderile municipale pentru ca ulterior să asigurăm un management performant al acestora.

Un alt aspect important este distrugerea schemelor de corupție care există în cadrul Primăriei, inclusiv în ceea ce privește construcțiile ilegale, acapararea pentru acestea a terenurilor fără plata unui preț real, inclusiv a spațiilor verzi.

Acestea sunt doar câteva elemente cu care vom veni în fața locuitorilor municipiului Chișinău.

T.: Cum veți asigura realizarea promisiunilor electorale în condițiile în care există în Consiliul Municipal o majoritate de altă culoare politică? Cum veți colabora cu majoritatea din Consiliul Municipal?

A.N.: Pentru a realiza angajamentele asumate, vom face uz de prevederile Legii nr.136 din 17.06.2016 privind statutul municipiului Chișinău.

Prima direcţie de activitate va fi consolidarea echipei primarului general. Vom crea o echipă puternică, care să asigure promovarea unor politici eficiente în vederea dezvoltării municipiului Chișinău.

De asemenea, vom utiliza atribuțiile primarului în ceea ce privește numirea şi încetarea raporturilor de serviciu sau de muncă cu personalul primăriei, pretorii, vicepretorii şi secretarii preturilor de sector, conducătorii subdiviziunilor administrației publice municipale (direcții generale, direcții, servicii etc.), conducătorii de servicii publice, conducătorii instituțiilor publice municipale, conducătorii întreprinderilor municipale așa cum prevede expres Legea.

În acelaşi timp, aș vrea să fiu foarte clar: noi nu vom face „epurări administrative” cu scopul de a politiza instituția. Unele schimbări care vor avea loc, vor fi realizate strict în scopul eficientizării managementului Primăriei, iar oamenii instalați acolo vor fi selectați pe criteriile integrității, profesionalismului și meritocrației.

Vom face uz de atribuțiile primarului și în ceea ce privește conducerea, coordonarea şi controlul asupra activității serviciilor publice municipale.

A doua direcție de activitate va fi colaborarea instituțională cu Consiliul Municipal Chișinău în interesul chișinăuienilor. Vom încerca să avem o relație corectă cu acesta. Dacă majoritatea „multicoloră” în Consiliu va încerca să boicoteze activitatea primarului, nu vom avea altă soluție decât să facem uz de atribuțiile primarului care sunt destul de mari. Sperăm însă în discernământul aleșilor locali și o conlucrare în beneficiul chișinăuienilor.

Aș vrea ca locuitorii municipiului Chișinău să fie conștienți de faptul că Primarul general are suficiente atribuții pentru a-și pune în aplicare angajamentele electorale. Aceste atribuții vizează toate aspectele administrării municipiului Chișinău, cum ar fi: conducerea activității executive a Primăriei, atribuții care vizează administrarea patrimoniului municipal, atribuții în domeniul elaborării și gestionării bugetului municipal.

În acest sens, vom depune toate eforturile pentru a pune timp de un an bazele realizării angajamentelor făcute, iar la alegerile locale din 2019, vom solicita de la locuitorii municipiului Chișinău  majoritatea în Consiliu pentru a îndeplini plenar toate proiectele frumoase și utile pentru capitala noastră.

Andriana Cheptine

Sursa:tribuna.md

(71 accesari)