0.2 C
Chișinău
vineri, 27 ianuarie, 2023

Prima de asigurare medicală obligatorie va rămâne neschimbată

Must read

Comentarii recente

Conform proiectului Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2022, prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă, precum şi cea în formă procentuală din salariu şi din alte recompense vor rămâne neschimbate. Astfel, prima în sumă fixă va constitui 4 056 de lei, iar la achitarea acesteia în primele trei luni ale anului vor fi aplicate reducerile de 50%, 60% şi 75%. Prima în formă procentuală din salariu va fi păstrată la nivel de 9%. Proiectul legii a fost examinat de Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), scrie replicamedia.md

Cea mai mare parte a FAOAM, în jur de 12 miliarde 609 milioane de lei, urmează a fi acumulată în fondul pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice. Această cifră este cu aproape 1 miliard 428 de milioane sau cu 12,7% mai mare comparativ cu cea aprobată pentru 2021. Creşterea respectivă urmează să acopere cheltuielile necesare realizării Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Documentul prevede atât venituri, cât şi cheltuieli în jur de 12 miliarde 876 milioane de lei. În comparaţie cu suma aprobată pentru 2021, este prognozată majorarea veniturilor cu 15,5% şi a cheltuielilor cu 13,5%.

Cea mai mare creştere, cu aproape 612 milioane de lei sau cu 10,5% faţă de suma aprobată pentru anul curent, este planificată la nivelul asistenţei medicale spitaliceşti. Suma totală planificată pentru acest tip de asistență medicală va depăși 6 miliarde 459 de milioane de lei. Acest fapt va permite acoperirea financiară a serviciilor spitaliceşti acordate pacienţilor cu COVID-19, a serviciilor prestate de unităţile de primiri urgenţe, a celor din cadrul programelor speciale, a cazurilor de chirurgie de zi.

ncepând cu anul 2022, în premieră, cheltuielile pentru medicamentele compensate vor fi separate și redistribuite de la asistența medicală primară către un nou subprogram – „Servicii destinate compensării medicamentelor și dispozitivelor medicale”, pentru care vor fi alocate 1 miliard 55 de milioane de lei. Această sumă va permite extinderea listei de medicamente compensate precum și acoperirea, în premieră, a analogilor de insulină.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri