24.4 C
Chișinău
marți, 28 iunie, 2022

Prețul la benzină a trecut pragul psiholigic de 30 de lei. Explicația ANRE-ului

Must read

Comentarii recente

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a majorat pentru joi prețul plafon pentru un litru de benzină cu 31 de bani, astfel încât acesta va costa 30,09. Prețul unui litru de motorină va coborî cu opt bani, la 27,48 lei.

ANRE explică evoluția respectivă a prețurilor prin faptul că pe parcursul lunii curente cotațiile Platts pentru benzină (în baza cărora se calculează prețul de import al carburanților), a crescut cu 159,5  dolari, pe când cotațiile pentru motorină au scăzut cu 57,5  dolari la o tonă.

Un alt factor care a contribuit la majorarea prețului final este creșterea în aceeași perioadă cu circa 0,5 lei a cursului de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA.

Potrivit ANRE, cotațiile la produsele petroliere sunt în continuare influențate de cererea mare din partea pieței ucrainene și de perspectivele refuzului statelor Uniunii Europene a importurilor de țiței și produse derivate din Federația Rusă.

Algoritmul de stabilire a prețurilor de către ANRE se bazează pe valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare zilei pentru care se stabilesc prețurile. Aceasta este corelată la cursul curent de schimb leu/dolar, fiind stabilit prețul de import. Pentru 18 mai acesta era de  17,08 lei pentru un litru de benzină.

La acestea se mai adaugă marja comericală aplicată de companiile ce vând carburanții, care nu trebuie să depășească 2,62 lei la un litru, accizele care în cazul unui litru de benzină constituie 5,37 lei și taxa pe valoarea adăugată, care la prețul stabilit reprezintă 5,02 lei per litru.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri