30 C
Chișinău
vineri, septembrie 17, 2021

Președintele român Klaus Iohannis va avea o întrevedere oficială în SUA cu omologul său american, Donald Trump

Must read

Președintele român Klaus Iohannis va avea o întrevedere cu omologul său american, Donald Trump, pe 9 iunie, când vod discuta despre aprofundarea Parteneriatului Strategic, relația bilaterală dintre cele două țări și reconfirmarea angajamentului ferm al României de a rămâne un aliat de încredere al Statelor Unite.

„Voi avea, pe 9 iunie, la Casa Albă, o întrevedere oficială cu președintele SUA, Donald J. Trump. Vom discuta despre aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre statele noastre, despre relația bilaterală și reconfirmarea angajamentului ferm al României de a rămâne un aliat de încredere al Statelor Unite”, a scris Iohannis pe pagina sa de Facebook.

El precizează că programul vizitei sale la Washington include și o întâlnire cu românii stabiliți în SUA, afirmând că acesta va fi un „moment special, ca de fiecare dată”.

Președintele Klaus Iohannis va efectua în perioada 4-9 iunie o vizită în Statele Unite ale Americii, unde, în 9 iunie, va avea o întrevedere oficială cu președintele SUA, Donald Trump, a anunțat miercuri noaptea Administrația Prezidențială.

„Întrevederea celor doi înalți oficiali va fi un excelent prilej pentru a discuta perspectivele de aprofundare și extindere a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, pe toate palierele relevante, inclusiv în contextul în care în acest an se împlinesc 20 de ani de la lansarea acestuia. Astfel, președintele Klaus Iohannis va aborda prioritățile de acțiune în cadrul relației bilaterale și va reconfirma angajamentul ferm al țării noastre de a rămâne un aliat predictibil, stabil și de încredere al Statelor Unite”, se precizează într-un comunicat al Administrației Prezidențiale transmis Agerpres.

Cu ocazia deplasării la Washington, adaugă sursa citată, președintele României va participa, în data de 5 iunie, în calitate de invitat de onoare, la Forumul Global al prestigioasei organizații American Jewish Committee (AJC), care are peste 110 ani de existență. Cu acest prilej, AJC va acorda președintelui Klaus Iohannis distincția „Light Unto the Nations”, cea mai înaltă distincție a organizației care se decernează unor șefi de stat sau de guvern în semn de recunoaștere pentru impactul internațional important în domeniul păcii, securității, democrației, promovării valorilor umane.

AJC a evidențiat, în decizia de acordare a distincției, faptul că a hotărât onorarea președintelui Klaus Iohannis pentru acțiunea sa de „lider dedicat întăririi democrației și a statului de drept în România, (…) pentru eforturile sale de a combate antisemitismul și pentru a aprofunda legăturile dintre România și SUA, precum și între România și Israel”.

Acordarea acestei distincții a mai avut în vedere rolul României în cadrul Uniunii Europene și al dialogului transatlantic, în menținerea securității regionale și globale, dar și realizările recent încheiatei președinții-în-exercițiu române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Distincția va fi prezentată, cu ocazia unui moment special, în cadrul Forumului Global, World Leaders Plenary. La Forumul Global, care se desfășoară în perioada 4-6 iunie, vor lua parte peste 2.500 de participanți din 70 de țări.

„Light Unto the Nations” a mai fost acordată unor lideri marcanți, cum ar fi cancelarul german Angela Merkel, președintele Franței Nicolas Sarkozy, președintele Statelor Unite ale Americii Bill Clinton, precum și altor șefi de stat din Europa și America Latină.

Vizita la Washington mai cuprinde și alte elemente de program.

Sursa:independent.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri