Iohahhis si italiaTrimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit luni, la Roma, la Palatul Quirinale, cu omologul său italian, Sergio Mattarella, care a afirmat că a venit momentul ca România să fie parte a spațiului Schengen.

Cei doi președinți au avut discuții pe teme bilaterale, de pe agenda europeană și internațională.

În cadrul întâlnirii a fost abordată și tema aderării României la spațiul Schengen, prilej cu care președintele Mattarella a reiterat sprijinul său și al Guvernului italian pentru acest obiectiv al României.

„A venit momentul ca România să fie parte a Schengen”, a declarat președintele italian, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale de la București.

Cei doi șefi de stat și-au exprimat satisfacția reciprocă față de evoluția și consistența relațiilor româno-italiene, care au la bază tradiții și legături puternice, cât și un cadru de dezvoltare oferit de Parteneriatul Strategic consolidat, stabilit în 2008, indică sursa citată.

În acest context, s-a evidențiat importanța relațiilor economice și comerciale dintre cele două state, precum și potențialul existent pentru amplificarea în continuare a acestora.

De asemenea, a fost menționată importanța comunității românești din Italia și a celei italiene din România ca punte solidă de legătură și cooperare între cele două țări.

„Președintele Sergio Mattarella a ținut să precizeze contribuția însemnată a românilor din Italia la dezvoltarea economică a țării. La rândul său, președintele Iohannis a mulțumit omologului său pentru susținerea acordată de autoritățile italiene integrării comunității românești în societatea italiană”, arată Administrația Prezidențială.

Potrivit lui Iohannis, comunitatea românească în Italia este „la fel de importantă atât pentru Italia, cât și pentru România”.

În contextul agendei europene actuale, Klaus Iohannis a menționat importanța asigurării unei perspective europene pentru Republica Moldova, summitul de la Riga din luna mai reprezentând un moment-cheie în acest sens.

La rândul său, președintele Mattarella a dat asigurări că Italia va susține abordarea României privind sprijinirea Republicii Moldova.

În comunicat se mai arată că Sergio Mattarella a mulțumit României pentru poziția avută în cadrul Consiliul European extraordinar de săptămâna trecută de la Bruxelles, pe tema migrației, spunând că țara noastră a fost unul dintre statele care au dat dovadă de cea mai mare sensibilitate pentru această problematică.

Potrivit sursei citate, au mai fost trecute în revistă subiecte de pe agenda internațională precum situația din Libia și intensificarea fenomenului terorismului internațional.

De asemenea, cei doi președinți au convenit să aibă un dialog susținut pe perioada mandatelor lor, context în care Klaus Iohannis l-a invitat pe omologul său italian să viziteze România. Președintele Mattarella a arătat că „va da curs cu mare bucurie” acestei invitații.

Tot luni, președintele Iohannis s-a întâlnit cu președintele Senatului italian, Pietro Grasso. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre procesul de reformă din cele două țări, precum și despre rolul și activitatea Parlamentelor român și italian.

Sursa:agerpres.ro

(77 accesari)