3.2 C
Chișinău
joi, 28 octombrie, 2021

Presa engleză despre români: Nu sunt țigani și contribuie imens la economia Regatului Unit.

Must read

Comentarii recente

romaniiÎntr-o singură zi au apărut două articole laudative despre români în presa engleză. Ziua de 24 aprilie pare să fi fost una în care o parte a jurnaliștilor britanici au început să scrie și despre partea pozitivă a prezenței românilor în Marea Britanie. După luni de zile de atacuri repetate, întețite parcă de campania electorală și goana după voturile britanicilor, o parte a presei britanice a început să scrie ceea ce înseamnă comunitatea românească în ansamblul ei, cu bune și cu rele căci doar nu suntem nici noi perfecți.

Prima publicație care tratează subiectul românilor din UK este Blasting News UK care face o scurtă analiză a prezenței românilor în Londra, în particular, și Regat, în general. Din titlu aflăm că românii nu sunt romi și că nici nu vin de la Roma, coincidențele fiind cauzate (sau datorate după caz) de sinonimia lingvistică. După ce explică rolul și locul României în sud-estul Europei, autorul britanic, pe nume David Gottesman, explică pentru englezii neinițiați în problematica românească că există o mulțime de mituri și de percepții greșite asupra românilor pe care își propune să le demonteze într-o serie de articole care vor fi publicate tot pe platforma Blasting News UK.

Pentru început, englezul face referire la prezența românilor în Regat care nu este de ieri de azi, ci începe să fie vizibilă încă din anii ’90. Chiar dacă tabloidele, în special, au insistat pe o posibilă invazie a românilor începând cu anul 2014, acest lucru nu s-a concretizat și autorul recunoaște cu fair play acest element important.

De asemenea, autorul explică ca românii nu numai că și-au păstrat tradițiile și credința, dar au reușit să construiască aproape în toate marile orașe britanice, cel puțin câte o biserică ortodoxă.

Fără a se feri de subiectele delicate, Gottesman face referire și la calitatea imigranților, plecând de la condiția intelectuală până la poziția socială ocupată de aceștia. Acest subiect va fi totuși tratat pe larg în alt editorial pe care îl așteptam cu deosebit interes.

Altă publicație care a prezentat ieri o excelentă recenzie despre comunitatea românească este CNN Money care prezintă cazul româncei Eliza Galos, într-o lumină foarte favorabilă concetățenilor noștri. Aceasta s-a mutat în Anglia în anul 2006 și de atunci a reușit să termine un master, să aibă câteva slujbe bune și să lucreze ca voluntar în câteva ONG-uri caritabile. Românca plătește taxe, trăiește ca orice britanic respectabil și este una din miile de români care aduc plus valoare economiei britanice.

Să sperăm că astfel de articole vor mai fi publicate în presa britanică tot mai des și că acestea vor prezenta toate fațetele problematicii imigranților români în Marea Britanie. Pentru că, în ciuda aspectelor negative, popularizate masiv, românii tăcuți și muncitori reprezintă marea majoritate a concetățenilor care locuiesc în UK. Până atunci, mulțumim David Gottesman.

sursa: blastingnews.com

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri