9.4 C
Chișinău
sâmbătă, 10 decembrie, 2022

Presa din Moldova rămâne PARȚIAL LIBERĂ și în acest an

Must read

Comentarii recente

romania-a-urcat-cinci-locuri-in-clasamentul-mondial-privind-libertatea-presei-190564Freedom House a inclus Moldova în topul țărilor cu o presă parțial liberă. Potrivit clasamentului internațional al libertății presei, Moldova se plasează ca și anul trecut pe locul 112 din totalul celor 197 de state participante. 

Alături de Republica Moldova la acest compartiment au fost incluse alte peste 60 de state printre care Italia, Chile, India, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Croația, România, Grecia, Georgia, Kosovo, Brazilia și altele. România s-a clasat pe locul 84. Republica Moldova ocupă aceeași poziție precum Liban și Tunisia.

Rusia, Belarus, Kazahstan, China, Azerbaidjan, Ucraina, Armenia, Malaysia, Tailanda, Turcia și alte peste 60 de țări se regăsesc în lista statelor unde presa este controlată politic. Ucraina se plasează în acest top pe locul 139, iar Rusia a ocupat poziția 176.

În fruntea clasamentului, țările unde presa este liberă, se află Suedia, Norvegia, Olanda, Finlanda, Belgia etc. Șirul țărilor unde presa nu este independentă este încheiat de către Coreea de Nord, Turkmenistan, Uzbekistan, Belarus și Cuba.

Libertatea presei s-a diminuat enorm în ultimul deceniu. Declinul se datorează unui regres serios în mai multe țări din Orientul Mijlociu, inclusiv Egipt, Libia și Iordania. De asemenea, la acest capitol situația s-a înrăutățit în Turcia și Ucraina, dar și mai multe țări din Africa de Est. Totodată, o deteriorare nesemnificativă a libertății presei a fost atestată și în SUA.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri