-1.7 C
Chișinău
marți, 31 ianuarie, 2023

Premierul Natalia Gavriliță: Moldova va avea gaz natural, întrebarea este la ce preț

Must read

Comentarii recente

Guvernul va majora capitalul statutar al Energocom, ca să poată procura gaze din surse alternative, a anunțat marți premierul Natalia Gavrilița, în cadrul unei conferințe de presă.

„Este clar că va crește prețul de import și tarifele finale. Guvernul pregătește un mecanism de compensare pentru păturile vulnerabile, în funcție de venituri și de volumul pe care îl consumă gospodăria casnică”, a menționat prim-ministrul. Totodată, programul de ajutorare va fi extins, ar putea primi compensații pentru gaze și agenții economici din panificație și lactate, relatează IPN.

„Situația în care ne aflăm arată cât de corectă a fost decizia noastră de a accelera construcția gazoductului Iași-Chișinău. În ultima săptămână, acest gazoduct a fost folosit și am primit anumite volume de gaze de balansare a presiunii și suntem recunoscători României pentru suportul oferit în acest proces. De asemenea, suntem recunoscători și Ucrainei, pentru dialogul permanent în soluționarea problemelor de aprovizionare cu gaze naturale”, a relevat Natalia Gavrilița.

„Moldova va avea gaz natural, întrebarea este la ce preț. Negocierile nu sunt deloc simple. Dmitri Kozak, șeful adjunct al Administrației prezidențiale a Federației Ruse, nu va putea veni în săptămâna curentă la Chișinău”, a detaliat Natalia Gavrilița, adăugând că astăzi, 19 octombrie, va discuta telefonic subiectul crizei gazelor naturale cu Vadim Krasnoselski, șeful administrației de la Tiraspol.

Premierul a adăugat că negocierile privind livrarea gazelor naturale de la Gazprom vor fi efectuate de către vicepremierul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, care va pleca joi la Moscova. Există unele detalii despre negocieri, dar care nu pot fi anunțate public în acest moment, a spus premierul. Potrivit Nataliei Gavrilița, Republica Moldova poartă negocieri privind asigurarea cu gaze și cu România, Ucraina și Polonia. Joi, vicepremierul Nicu Popescu va pleca la Kiev ca să discute problema respectivă, iar vicepremierul Andrei Spînu poartă discuții în Polonia.

Șefa Cabinetului de miniștri a mai precizat că păcura oferită de România în calitate de ajutor umanitar va ajunge pentru câteva zile, dar în continuare se va elibera păcură și din rezerva de stat a Republicii Moldova și se va procura păcură de pe piață.

Premierul s-a arătat încrezător de faptul că, până la 1 noiembrie, va fi semnat un nou contract de furnizare a gazelor, fie cu Gazprom, fie cu alți furnizori, în interesele cetățenilor Republicii Moldova.

ipn.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri