12.7 C
Chișinău
miercuri, 28 septembrie, 2022

PPE şi ALDE, declaraţie comună în legătură cu modificarea sistemului electoral din RM: „Iniţiativa PD – o mişcare disperată; Dacă se va insista în continuare, vom cere suspendarea finanţării europene”

Must read

Comentarii recente

daul andrei maiaPreşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, şi preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), Hans Van Baalen, au lansat o declaraţie comună în legătură cu propunerea Partidului Democrat privind schimbarea sistemului electoral al Republicii Moldova. Astfel, oficialii au menţionat că iniţiativa PD nu reprezintă dorinţa cetăţenilor RM, dar interesul celor care vor să se menţină la putere cu orice preţ.

Totodată, Joseph Daul şi Hans Van Baalen au menţionat că dacă va fi implementată această schimbare, PPE şi ALDE vor cere suspendarea finanţării europene pentru Republica Moldova.

Daul Hans Van Baalen„În ultimii ani, am urmărit îndeaproape evoluţiile din Republica Moldova şi nu am fost niciodată atât de alarmaţi pe cât suntem acum. Moldova este condusă doar de Partidul Democrat, care se numeşte pro-european, dar în realitate nu este nici pro-Europa, nici pro-Moldova. Acesta serveşte intereselor câtorva politicieni care conduc Moldova şi care au scopul de a-l transforma într-un stat autoritar şi un stat eşuat”, se arată în declaraţie.

„PPE şi ALDE condamnă vânzarea stabilităţii, controlul presei şi transformarea sistemului judiciar într-un instrument de intimidare. Prin urmare, propunerea Partidului Democrat de a introduce sistemul uninominal reprezintă o mişcare disperată pentru un partid care nu înregistrează mai mult de 4% în sondaje. Astfel, ei vor să se asigure că liderul va rămâne la putere”, mai spun ce doi politicieni.

În acest context, oficialii au îndemnat Guvernul de la Chişinău să-şi concentreze eforturile pentru a asigura o viaţă mai bună cetăţenilor Republicii Moldova.

„Oamenii din Moldova doresc mai multe locuri de muncă, o asistenţă medicală mai bună şi un viitor decent pentru copiii lor, nu o schimbare în sistemul electoral. Actualul guvern trebuie să-şi concentreze eforturile asupra unei vieţi mai bune pentru poporul său, nu pentru mărirea numărului de politicieni din Partidului Democrat. PPE şi ALDE au luptat întotdeauna pentru democratizarea şi menţinerea Moldovei pe calea sa europeană. Vom continua să facem acest lucru împreună cu toate forţele politice europene care au aceleaşi interese. Ne opunem în mod vehement oricăror schimbări în sistemul electoral din Moldova şi ne vom asigura că acest mesaj să fie transmis tuturor instituţiilor europene. Orice încercare de a aduce o astfel de schimbare fără sprijinul total al opoziţiei şi al societăţii civile va determina PPE şi ALDE să ceară suspendarea finanţării europene”, se mai arată în declaraţie.

Amintim că liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, şi liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, au avut o întâlnire cu preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, în care au discutat despre situaţia din Republica Moldova.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri