9.4 C
Chișinău
luni, 26 septembrie, 2022

PPDA îndeamnă cetățenii să participe la un protest masiv duminică, 14 mai, împotriva modificării sistemului electoral

Must read

Comentarii recente

protest 24 aprilie fotoPlatforma Demnitate și Adevăr face apel către toată societatea, indiferent de etnia, limba vorbită, apartenența politică și orientarea geopolitică, să participe duminică, 14 mai, la orele 12.00 la un protest masiv în fața Parlamentului țării impotriva  dictaturii, hoției, corupției și

sărăciei – fenomene caracteristice pentru țara noastră capturată și care urmează să fie conservate după schimbarea modalității de alegere a deputaților conform proiectelor anticonstituționale PD-PSRM, iar principalul beneficiar al sistemului respectiv va fi nimeni altul decât uzurpatorul puterii, oligarhul Plahotniuc. Îndemnul se conține într-un comunicat de presă al formațiunii politice.

Vineri, 5 mai curent, în Parlamentul Republicii Moldova s-a produs un dezmăț politic greu de imaginat. Așa-zisa majoritate “europeană”, controlată de oligarhul Plahotniuc, împreună cu așa-zisă opoziție pro-estică socialistă, au votat în prima lectură un proiect de lege privind modificarea sistemului electoral, menit să lichideze ultimele insulițe de democrație în Republica Moldova.

Mai mult ca atât, schimbarea modalității de alegere a Parlamentului cu certitudine are scopul clar definit de păstarare a puterii, implicit libertății râvnite de mafiotul principal al țării, oligarhul cu reputație criminală și multiple identități, Vladimir Plahotniuc, ceea ce va conduce la perpetuarea  stării de capturare a Moldovei pe mulți ani înainte.

Este evident că tandemul Plahotniuc – Dodon a recurs la modificarea Codului electoral sfidînd toate procedurile legislative și opiniile organizațiilor non-guvernamentale specializate în procesul electoral, mai multor formațiuni politice din opoziția antioligarhică și principalelor partide reprezentate în Parlamentul European.

Votarea în grabă a modificărilor electorale și demonstrarea „compromisului politic” a avut loc chiar în ajunul venirii experților Comisiei de la Veneția, care urmează în luna iunie să-și formuleze avizul asupra proiectului controversat.

Or, consensul politic și social solicitat de Comisia de la Veneția nu înseamnă compromisul mafiotic al unor politicieni corupti și al unor partide aflate în relații de cartel.

Menționăm încă o dată că nu există nici un argument de ordin juridic, care  ar justifica schimbarea regulilor de joc în cadrul alegerilor parlamentare. Din contră, modificările propuse vor genera iminent reducerea semnificativă a reprezentativității viitorului organ legislativ, diminuarea rolului Parlamentului, creșterea imensă a riscului frăudării alegerilor, excluderea din procesul electoral a majorității covârșitoare a alegătorilor din diaspora și alegerea unui forum legislativ incomplet.

Ținând cont de cele enumerate mai sus, Platforma Demnitate și Adevăr se declară solidară cu inițiativa societății civile de a stopa procesul instăurării în Republica Moldova a dictaturii unui personaj obscur și malefic”, se arată în comunicatul PPDA.

Sursa:agora.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri