22.2 C
Chișinău
joi, 18 august, 2022

PPDA a lansat un apel către CEC. E vorba de cetățenii de peste hotare!

Must read

Comentarii recente

sigla-pdaPartidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” face apel către Comisia Electorală Centrală să întreprindă, în regim de urgenţă, paşi concreţi pentru redresarea situaţiei privind înregistrarea prealabilă a cetăţenilor Republicii Moldova, care la 30 octombrie 2016 se vor afla în afara hotarelor ţării. Despre aceasta informează serviciul de presă al Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”.

Apelul vine în contextul în care zeci de concetățeni din Italia, Federaţia Rusă, România, Statele Unite ale Americii şi din alte țări au anunțat că se confruntă cu mari dificultăți în procesul de înregistrare prealabilă.

„Astfel, pe lângă faptul că această oportunitate nu a fost suficient promovată, conaționalii noștri  reclamă deficiențe de autorizare. Pentru o înregistrare reușită este nevoie de zeci de accesări. Sistemul de verificare în RSA nu permite verificarea de la un singur calculator a mai multor persoane, și asta în condițiile în care nu toți cetăţenii aflați în străinătate au accesl liber şi nelimitat la calculatoare personale, cu conectare la Internet. Probleme apar și la introducerea unor cuvinte sofisticate pentru a demonstra că nu ești robot, ceea ce creează dificultăți în plus, mai ales persoanelor cu dizabilităţi de vedere”, se spune în apelul PPDA.

Totodată, formațiunea sus-numită susține că societatea civilă nu are pârghii reale de verificare a faptului dacă impedimentele ce apar la înregistrarea prealabilă sunt efecte de ordin tehnic, uman, sunt intenţionate sau neintenţionate. „Or, este greu de crezut că zeci de mii de cetăţeni, care la alegerile trecute au parcurs sute de kilometri pentru a vota, nu manifestă interes pentru un efort mult mai mic, cum este înregistrarea prealabilă”, mai comunică reprezentanții partidului.

PPDA spune că, „deşi înţelegem că înregistrarea sau neînregistrarea prealabilă nu se răsfrânge asupra dreptului electoral, considerăm că datele despre numărul total de alegători într-o localitate/regiune/ţară ar servi drept argument suplimentar în favoarea deschiderii secţiilor de votare mai aproape de locurile unde sunt concentraţi alegătorii din diaspora. Totodată, ar permite optimizarea secțiilor de vot, reducând timpul şi costurile plătite de cetăţenii Republicii Moldova pentru a-şi realiza dreptul lor constituţional”.

În acest context, solicită Comisiei Electorale Centrale:

–          Să prelungească termenul limită de înregistrare prealabilă pentru alegătoriii aflaţi în afara țării, iar în funcție de rezultate să suplimenteze numărul secţiilor de votare în străinătate;

–          Să instaleze un contor accesibil publicului larg, care ar indica on-line numărul alegătorilor înregistraţi, dar fără ca aceștia să acceseze o altă filă a adresei, precum este „Statistica”.

 Doina Secrieru

Sursa:oficial.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri