3.9 C
Chișinău
vineri, 9 decembrie, 2022

Ponta promite infiintarea unei agentii guvernamentale la Chisinau

Must read

Comentarii recente

ponta cubreacovPremierul României, Victor Ponta, a promis, la întâlnirea cu bloggeri și jurnaliști din Republica Moldova, desfășurată la Palatul Victoria,  că va avea în vedere înființarea unei agenții guvernamentale de dezvoltare la Chișinău, după modelul GIZ, implementat aici de Guvernul federal al Germaniei.

Premierul a apreciat o idee venită din partea lui Vlad Cubreacov. „Vă garantez că ne apucăm de treabă și facem și noi și ideea e foarte bună și foarte corectă!”, i-a răspuns Victor Ponta, entuziasmat, lui Vlad Cubreacov.
Întâlnirea primului ministru al României cu bloggerii și jurnaliștii din Republica Moldova, din data de 18 martie 2015, a prilejuit un interesant schimb de opinii, mai multe șarje de întrebări, la care Victor Ponta a reușit să facă față cu multă eleganță și diplomație, dar și câteva aspecte de noutate absolută în domeniul înființării unor agenții guvernamentale în republica soră de peste Prut.

Foarte interesant este faptul că, iar aici puțini au sesizat importanța majoră a declarațiilor lui Victor Ponta, premierul a salutat cu mult entuziasm și chiar a trecut pe agenda sa de lucru pregătirea implementării ei, o idee sugerată de întrebarea analistului, jurnalistului și politologului basarabean Vlad Cubreacov – președintele Asociației „Răsăritul Românesc”. Cubreacov a suscitat interesul și, așa cum spuneam, entuziasmul, primului ministru român cu următoarea interpelare:

„Guvernul României are cumva în vedere instituirea sau crearea, la Chișinău, a unui organism special după modelul urmat de alte state, cum ar fi în speță Germania, care are în Republica Moldova o societate germană pentru cooperare tehnică? Mă gândesc că o agenție română pentru investiții în Republica Moldova ar fi binevenită și asta ar putea cumva impulsiona relațiile noastre, ridicându-le la un cu totul alt palier”.

Premierul Victor Ponta – „Este o ideea foarte bună și o voi analiza cu mare atenție!”

„Nu avem o astfel de agenție, dar este o idee foarte bună și dacă îmi dați voie să vă folosesc ideea, o să o analizez cu mare atenție”, i-a răspuns Ponta lui Vlad Cubreacov, arătându-se foarte interesat de ideea lansată. „Discuția era o agenție pe zona economică, pentru că desigur avem atașat economic sau, în general, pe toate programele și proiectele?”, a întrebat la un moment dat premierul, iar Vlad Cubreacov a revenit cu explicații mai detaliate: „Guvernul Germaniei instituie această agenție, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, o societate pentru cooperare tehnică având în vedere agenți economici, autorități locale și cooperare la nivel interguvernamental. E un organism guvernamental, creat cu acordul autorităților Republicii Moldova”.

„Ne apucăm de treabă!”

„Exact cum au germanii la Chișinău, înseamnă că e conform legii Republicii Moldova, exact la fel o să facem și noi. Ați vorbit de o instituție a Guvernului german, la fel putem face și noi și vă garantez că acum o să dau asta în lucru și o să facem și noi la fel, doar să derulăm mai multe proiecte. Luăm un model care există deja la Chișinău, ca să nu luăm noi ceva prea complicat, pentru că durează mult. Vă garantez că ne apucăm de treabă și facem și noi și ideea e foarte bună și foarte corectă. Noi acum proiecte le gestionăm ministrul Dezvoltării din România cu ministrul Dezvoltării din R. Moldova, în principiu între ministerele similare din fiecare din cele două state, dar nu avem în afară de Ambasadă, separat, o agenție care să gestioneze toate aceste proiecte. Ideea e foarte bună și facem exact după modelul german”, a explicat Victor Ponta, lăsând de înțeles că promisiunea va fi respectată în cel mai scurt timp, astfel încât o agenție precum cea înființată de Guvernul german să fie luată drept exemplu de bună practică și de Guvernul României, care să înființeze ceva similar în capitala Republicii Moldova.

Premierul, distins cu diplomă de excelență de „Răsăritul Românesc”

Asociația „Răsăritul Românesc” acordă anual unui număr de 25 de personalități din Republica Moldova, din România și din străinătate, români sau străini, care au meritul de a sprijini românii și identitatea românească, diplome de excelență. O asemenea diplomă de excelență a fost acordată și premierului Victor Ponta, ea fiindu-i înmânată de către Vlad Cubreacov, cu ocazia întâlnirii de la Palatul Victoria.

Profilul GIZ

Asistenţa Germaniei acordată Republicii Moldova este administrată de Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. GIZ realizează aceste activităţi în numele Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ) şi alte ministere federale.
Reprezentanţa GIZ în Republica Moldova este condusă de dl. Philipp Johannsen, în calitate de reprezentant de ţară şi Manager de proiect MLPS. Cadrul juridic de cooperare este definit de Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Germaniei cu privire la cooperarea tehnică semnat pe 22 februarie 1994 şi ratificat prin Decizia Parlamentului nr. 499-XIII din 15 martie 1995. Obiectivul general al asistenţei acordate de Germania Republicii Moldova este de a îmbunătăţi semnificativ situaţia politică, socială, economică şi ecologică, cu angajament reciproc pentru dezvoltare durabilă. Printre sectoarele de prioritate și domeniile de cooperare amintim: Modernizarea serviciilor publice locale; Suport pentru Agenţia Proprietăţii Publice; Dezvoltarea capacităţilor pentru cooperare regională şi transfrontalieră; Proiectul în domeniul reformei macroeconomice; Suport pentru Guvernul Republicii Moldova în domeniul combaterii corupţiei, reformei Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv poliţiei şi protecţia datelor personale (GIZ IS); Fondul de Dezvoltare Regională Suport pentru crearea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor; Procurarea echipamentului anestezic pentru şapte spitale din Republica Moldova. Tipul fondurilor, instrumentele financiare și domeniile de asistență – Asistenţă tehnică și Acorduri de finanţare cu resurse financiare transferate către instituţiile din Republica Moldova (Sursa: site-ul Cancelariei de Stat a R.M. – www.ncu.moldova.md).

Sursa:jurnalromanesc.ro

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri