3.2 C
Chișinău
luni, 20 martie, 2023

Ponta, groapa lui Plahotniuc şi lecţiile învăţate de la Iohannis

Must read

Comentarii recente

foto Vip Magazin
foto Vip Magazin

Editorial de Val Butnaru, în „Cabinetul din Umbră”, la Jurnal TV

La drept vorbind, nici nu-mi vine a crede ca a trecut o săptămână. Exact joia trecută vă propuneam un test. Îmi propuneam să facem împreună un experiment. Dacă vă mai amintiţi, sondajele mincinoase şi propaganda deşănţată pesedistă nu-i dădeau nicio şansă lui Iohannis. Exact asta spuneau – neamţu’ n-are şanse. Exact asta aud azi de la trubadurii disperării şi manipulatorii sondelor cu sondaje şi tot neamul lor.

Acum o săptămână, vă spuneam că trebuie să ieşim cu toţii şi să-l votăm pe Iohannis ca el să câştige. Şi să demonstrăm în felul acesta că toate televiziunile lui Plahotniuc nu costă nici cât o ceapă degerată. Că toată propaganda pedistă şi toate încercările de a ne fura votul se ciocnesc de rezistenţa noastră, de bunul simţ al nostru. În Basarabia nu Ponta a pierdut, ci Plahotniuc şi toată clica lui. Hoţii şi oligarhii nu vor trece. Am demonstrat asta destul de convingător duminica trecută.

În Basarabia, ca şi în România, oamenii au votat împotriva corupţiei, identificată în primul rând cu PD şi cu căpetenia acestuia. Ei, iată cum este răsturnată o situaţie ce părea bătută în cuie. De unde spuneau până acum despre alţii că nu au şanse, adevăratul partid fără şanse azi este PD. La 30 noiembrie vom mai demonstra încă odată că nu cele 5 posturi TV pot convinge oamenii, că nu acolo stă puterea. Trebuie pur şi simplu să dai dovadă de cumsecădenie, onestitate şi bunăvoinţă şi oamenii îţi vor auzi vocea.

Victoria lui Iohannis, dar şi campania pe care am urmărit-o timp de două săptămâni, ne obligă să tragem câteva învăţăminte.

1. Nu există candidaţi fără şanse, există mobilizare exemplară a susţinătorilor tăi. Iohannis pierdea după primul tur de scrutin 10 la sută în faţa lui Ponta, dar a câştigat cu un avantaj de 10 la sută. Pur şi simplu, el a reuşit să-i scoată din case pe sute de mii de români care n-au votat în prima duminică. Anume asta trebuie să se întâmple şi la noi peste 10 zile.

2. Nu există sondaje sociologice adevărate în timpul campaniei electorale. Există escroci care se vând politicienilor şi îndeplinesc comenzile lor fără niciun sentiment de remuşcare. După 30 noiembrie va trebuie să punem capăt acestor practici din care există bine-mersi aceste găşti arogante şi corupte.

3. Repetiţia fraudării alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, pusă la cale de PD, a eşuat. Ceasurile de mână, banii, comentatorii plătiţi, sondajele trucate, sutele de reportaje laudative – totul se va dovedi a fi praf şi pulbere. Asta însă va depinde doar de noi – să fim vigilenţi şi să nu admitem ca ei să ne fure voturile.

4. Duminica trecută nu Iohannis a câştigat. Nu Ponta a pierdut. A câştigat o idee în faţa altei idei. Noul în faţa vechiului. Onestitatea în faţa corupţiei. Echipa în faţa găştii. Cumsecădenia în faţa aroganţei. Asta e lecţia pe care trebuie s-o însuşim în primul rând. Mincinoşii, oricât ar urla la trompetele lor, tot mincinoşi rămân. Hoţii, oricât de nobile şi proeuropene ar fi mesajele cu care se drapează, tot hoţi rămân. Lupul părul îşi schimbă, dar năravul ba. E un adevăr vechi ca lumea.

Sursa: jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri