video-poalelungi-despre-reintroducere-pedepsei-penale-pentru-jurnalisti-nu-voi-intreprinde-nimic-1379413419Citim pe site-ul CSJ un fel de comunicat de presă despre ce preocupări are în ultimul timp șeful de curte, Mihail Poalelungi, după ce a renunțat la ideea năstrușnică și profund antieuropeană de pedepsire a jurnaliștilor cu închisoarea.

“Reacţia preşedintelui CSJ la suspiciunile cu privire la implicarea magistraţilor din judecătoriile raionale şi mun. Chişinău în acţiuni de spălare a banilor.

Astăzi, 28 martie 2014, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, Mihai Poalelungi, a convocat în şedinţă de urgenţă președinții instanţelor de judecată din ţară, urmare a informaţiilor cu privire la suspectarea unor judecători, din judecătoriile raionale şi sectoarele mun. Chişinău, de participare în schemele de spălare a banilor din Federaţia Rusă, prin intermediul procedurilor judiciare simplificate (procedura în ordonanţă).

Pentru a face lumină asupra subiectului discutat şi ţinând cont de faptul că se vehiculează implicarea magistraţilor în facilitarea operaţiunilor financiare dubioase cu valori de sute de milioane de dolari SUA, dl Mihai Poalelungi, a decis crearea imediată a unui grup de judecători din cadrul Curţii Supreme de Justiţie, care vor generaliza soluţiile judecătoreşti adoptate de toate instanţele în categoriile de dosare menţionate.

În scurt timp, rezultatele obţinute vor fi prezentate Consiliului Superior al Magistraturii, Procuraturii Generale şi CNA.”

Așadar, un șef de CSJ o ia și o dă, a cîta oară, cu presupusurile… Cică ar exista niște suspiciuni că judecătorii din raioane și din Chișinău (!) spală bani. Hai că-i bună! Ce formulare năstrușnică – din raioane și din Chișinău, de parcă ar mai exista judecătorii – doamne ferește – și prin sate, cătune și suburbii!! Apoi o dă cu altă formă de bănuială, și anume “se vehiculează implicarea magistraţilor în facilitarea operaţiunilor financiare dubioase cu valori de sute de milioane de dolari SUA”, fără să aflăm cine anume are aceste suspiciuni și cine anume vehiculează “implicarea”, de parcă nu am avea instituții abilitate ale statului care să se ocupe în mod expres de așa ceva, de exemplu SIS, CNA, Procuratură, MAI. Să admitem că aceste vehiculări și suspiciuni vin, cumva, de la partenerii noștri de dezvoltare și Mihal Denisîci se rușinează, ca o fată mare, ajunsă la menopauză, să precizeze expres sursa, ca nu cumva să tragă cu obrazul când nu-i va ieși nicio brânză de pe urma activității grabnice a comisiei sale judecătorești, și jafurile vor continua într-o veselie…

Să nu fim chițibușari, să ne concentrăm atenția asupra fondului comunicatului de presă.

Generalizînd, șeful de curte ne spune că, ipotetic, se fură “sute de milioane de dolari SUA”, iar comisia CSJ, adică Grupul de lucru va verifica dacă soluțiile instanțelor au fost legale.

Cînd un șef de Curte Supremă generează asemenea cifre, de proporții cosmice pentru Republica Moldova, clădirea respectivă demult trebuia să fie înconjurată de mascați! Ți-ai găsit!

Ciudată mentalitate bântuie coridoarele cesejiste! Din toată această tărășenie rezultă că cei care au spălat sutele de milioane de dolari își vor analiza propriile decizii, pentru că suspiciunile și vehiculările nu se referă la dosare și oameni concreți, ci așa, la modul general. Prin urmare, printre cei numiți în grupul lui Poalelungi ar putea și vor fi incluși și judecători interesați să dea vina pe presupusuri, vehiculări, bănuieli și tentative. Bunăoară, recent promovatul de către Mihail Denisîci, Ion Druță, cuscru cu Ciugureanu, implicați în dosarele raider din 2011.

Mai așteptăm un veac (adică “în scurt timp”) să vedem cu ce concluzii va veni Grupul lui Poalelungi în fața CSM, însă mai mult de o mărgică de cuc nu va fi în stare să producă.

De unde aceste sceptice și pesimiste presupuneri, vă veți întreba?

Din experiența de cîțiva ani de zile, cînd presa, societatea civilă, avocații și oamenii cu demnitate din chiar sistem au tot dat semnale de alarmă, au arătat la modul concret cine, cît și în ce dosar anume a spălat bani, jefuit bănci, prejudiciat statul cu milioane de lei, euro sau dolari, însă nici CSJ-ul, nici celelate instituții captive, zise de drept, nu au mișcat un pai pentru a le verifica. Să venim cu cîteva exemple relevante în această ordine de idei. 
Pe 22 iulie 2013, referindu-se la spălarea a peste 4 miliarde de lei, la devalizarea bugetului de stat și a proprietăților private prin hotărâri și ordonanțe judecătorești, avocatul Andrei Năstase, expert în problematica “metodologiei” de comitere a atacurilor raider de către politicieni și judecători aserviți și de demascare a acestora,  declara că “Justiţia din Republica Moldova este un recipient în care mafia naţională şi mafia internaţională îşi spală banii și că politicienii de la guvernare, după ce au falimentat de drept statul R. Moldova, acum îl falimenteaza şi financiar.”

Mai mult, anterior avocatul a venit cu un apel public către ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, cerându-i să facă un borderou al dosarelor în care bani din bugetul de stat se scot zilnic în fiecare şedinţă a Colegiului civil al Curţii Supreme de Justiţie şi în fiecare zi de Colegiu a Curţii de Apel Chişinău.

„I-am cerut să facă un borderou în care să vadă cine în Moldova fură cel mai mult de la bugetul de stat şi în acelaşi timp să vadă cine spală prin Republica Moldova bani grei. Aceştia sunt bani electorali, din justiţia criminală a președintelui CSJ, Mihai Poalelungi, și a lui Vladimir Plahotniuc. Următoarele alegeri vor fi trucate pe bază de bani la cel mai înal nivel.

Potrivit lui Andrei Năstase, „aşa-zisa justiţie din Moldova este una aservită nu doar politic şi în baza unor înţeleri secrete şi criminale Partidului Democrat şi personal lui Vlad Plahotniuc, dar ea rămâne o instituţie în mâna mafiei naţionale şi internaţionale”.

Din păcate, mai marii justiției, inclusiv cei de la conducerea de vîrf a statului au ignorat nu doar multitudinea de sesizări publice făcute  pe parcursul ultimilor ani de acest și alți  avocați, ci și marea majoritate a semnalelor de alarmă trase de presa liberă. Să trecem în revistă doar cîteva dintre acestea. Pe 26 iunie 2013, jurnal.md titra:” Milioane pentru „casele” lui Plahotniuc”

Pagubă de 1,3 milioane lei pentru bugetul ţării. Anume atât va încasa de la stat întreprinderea „Casa Media Plus”, după ce a aplicat o schemă dubioasă. 
Anterior același șiretlic financiar a fost pus în practică de o companie cu o denumire aproape identică, „Casa Media”, iar paguba statului a constituit 6,3 milioane lei. 
Deşi Fiscul a contestat în judecată dreptul celor două firme de a intra în posesia banilor, în mod surprinzător instanţele au fost de partea companiilor despre care presa a scris că fac parte din imperiul media al lui Vladimir Plahotniuc. 
Compania „Casa Media Plus” a intermediat pentru unele firme străine plasări de publicitate la posturi TV din Moldova. Din venitul obținut de Agenția de publicitate, FISC-ul a perceput un impozit în sumă de un milion 350 de mii de lei. 
Ulterior, reprezentanții „Casa Media Plus”, despre care se spune că aparține lui Vladimir Plahotniuc, au depus o cerere de restituire a banilor, invocând impozitarea zero a venitului obținut din difuzarea publicității.”

Reacția lui Poalelungi la această știre a fost nu doar suspicios, ci și bănuitor de nulă. La fel și cea referitoare la marele jaf, NORMA, de circa 140 de milioane de lei, în care este prezent personal, dar si prin finul-judecător Melniciuc și prietenul său, controversatul avocat Victor Berlinski. Crima economică se află la această oră în plină desfășurare, iar dosarul e pe rolul justiției sale corupte, care a decis să-l alunge cît mai departe posibil de ochii presei, tocmai la Curtea din Cahul! Un precedent sfidător, ilegal și periculos pentru jurisprudență, chiar și după iminenta plecare a lui Poalelungi din justiție.

Sau ce ar avea de spus Mihal Denisîci privind devalizarea întreprinderii de stat Registru de către justiția moldovenească, cu circa 100 de milioane de lei? Dacă cumva ați uitat subiectul și obiectul suspiciunii curat bănuitoare, informați-vă deschizînd linkul alăturat!

De asemenea, să nu uităm cum prin CSJ-ul lui Poalelungi și a unor doage-dogoase de-ale sale au fost “spălate” de la Primărie…

Insulele „La izvor”, definitiv pe mâna lui Plahotniuc.

Primăria Capitalei a pierdut definitiv procesul intentat în legătură cu vânzarea acestor proprietăţi, care au ajuns la Finpar Invest, companie controlată de Plahotniuc, informează Adevărul.
Pe 22 ianuarie, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ lărgit al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a respins recursul Consiliului Municipal şi al Primăriei Chişinău şi a menţinut hotărârea Curţii de Apel Chişinău din 1 februarie 2013, prin care a fost apreciată drept legală privatizarea restaurantului „La Izvor“ şi vânzarea terenului adiacent.

Astfel, au fost epuizate toate căile de atac, iar Primăria Chișinău trebuie să se conformeze deciziei instanţei. Anterior, primarul Dorin Chirtoacă a declarat că insulele au fost privatizate abuziv.

Potrivit agenţilor imobiliari, un ar de teren în parcul „La izvor” costă aproximativ 10 mii de euro. Cele două insule au în total o suprafaţă de 41 de ari. Finpar Invest este condusă de Ghenadie Sajin, care ar fi un apropiat al lui Vladimir Plahotniuc și cumnatul procurorului general, Valeriu Zubco.
„Finpar Invest” SRL se numea anterior Minor SRL și aparținea în proporție de 90% soției lui Plahotniuc, Oxana Childescu. La ora actuală, acționar unic al „Finpar Invest” este OTIV Prime Real Estate B.V., Olanda, care deține 100%.
Conform dezvăluirilor făcute de justiția britanică, compania cipriotă a lui Plahotniuc, Finpar Victoria Ltd, este unicul asociat al OTIV Prime Holding B. V., înregistrat în Olanda. În acest holding intră mai multe companii, printre care OTIV Prime Real Estate B.V. (asociat unic al Finpar Invest (Moldova) SRL), care deţine activele imobiliare ale lui Plahotniuc în RM, inclusiv insulele din parcul „La Izvor”.
După insulele „La Izvor”, municipalitatea a mai pierdut o proprietate. De această dată cafeneaua Guguţă a intrat pe mâna companiei Finpar Invest, care face parte din imperiul oligarhului Vladimir Plahotniuc. 
Cel puţin aceasta reiese dintr-o decizie emisă de Curtea Supremă de Justiţie, care a respins solicitarea Consiliului municipal Chişinău de a anula contractul de achiziţie a localului.
Lupta pentru cafeneaua Guguţă, amplasată în centrul capitalei, a luat sfârşit. Potrivit ziarului Adevărul, magistraţii de la CSJ au menţinut în vigoare deciziile instanţelor inferioare în procesul legat de acest local, respingând recursul Consilului Municipal Chişinău. Prin urmare, cafeneaua a intrat în posesia firmei Finpar Invest, al cărei acţionar figura anterior Vera Morozan, sora fostului prim-vicepreşedinte al Parlamentului, Vladimir Plahotniuc. 
Decizia l-a nemulţumit pe primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, care spune că hotărârea CSJ este ilegală şi duce la prejudicierea proprietăţii municipale.
„Noi avem oameni corecți și cinstiți în instanțe, dar și oameni implicați la capitolul obținerea bunurilor publice. Renumita „prihvatizare” funcționează din anii 90. Suntem într-o societate unde funcționează o caracatiță a unor scheme de delapidare a bunurilor și fondurilor publice. Părerea mea că această caracatiță, în ultimii patru ani, s-a extins în putere față de perioada anterioară”, a declarat Chirtoacă. 
La rândul lor, analiştii politici spun că astfel de decizii ale instanţelor de drept nu sunt altceva decât furturi publice, cu scopul de a-l îmbogăţi pe oligarhul Vladimir Plahotniuc.
„Transmiterea acestui edificiu acestei firmei este încă o fărădelege acoperită de așa-numita justiție. Am impresia că CSJ pentru asta și există, ca să facă mai bogată compania Finparinvest și pe cel care stă în spatele aceste companii, pentru că nu prima dată această companie la CSJ are câștig de cauză”, a menționat analistul politic, Alexei Tulbure.
„Cred că este pe faţă încă un furt public în Republica Moldova. Degrabă parcul public se va numi grădina publică Plahotniuc. A luat-o dintr-o parte, de la hotelul Codru, atunci când l-a privatizat ilegal. Același lucru s-a întâmplat cu garajul Parlamentului, cu cantina, cu un alt restaurant. Cafeneaua „Guguță” cred că este un cadou ordinar pentru patron în ajun de Anul Nou”, a spus Valentin Dolganiuc.
Potrivit analistului politic, cel mai probabil, aceste acaparări ilegale ar fi fost puse la cale în timpul întâlnirilor dintre preşedintele CSJ, Mihai Polelungi şi avocaţii lui Plahotniuc.
„Vedem atâtea întâlniri dintre președintele CSJ, Poalelungi, și avocații lui Plahotniuc. Cred că aceasta este și o consecință a acestor întâlniri”, a mai spus Dolganiuc.

Cafeneaua „Guguţă” are o suprafaţă de o mie două sute de metri pătraţi şi un teren aferent de aproape jumătate de hectar. Potrivit unei investigaţii a ziarului Adevărul, în 2007, localul a fost vândut cu 5 milioane de lei unei persoane fizice, fără acordul CMC-ului, care era acţionar majoritar.

Ulterior, a fost revândut unei firme, care în 2009 a fuzionat prin absorbţie cu Finpar Invest. Abia peste un an, Consiliul Municipal Chişinău a încercat să-şi reîntoarcă proprietatea şi a cerut instanţei de judecată declararea nulă a contractelor de vânzare-cumpărare. Şi deşi procesele au durat trei ani, CMC-ul a rămas păgubaş. Anterior în presă au fost mediatizate mai multe cazuri în care Curtea Supremă de Justiţie a emis decizii favorabile afacerilor gestionate de Vladimir Plahotniuc.

Potrivit altei decizii a CSJ, care a lăsat în vigoare o hotărâre a Curţii de Apel, întreprinderea de stat „Registru” a fost obligată să plătească 41 de milioane de dolari unei firme irlandeze care a fost consultată de o companie reprezentată de către Val Gurvits, unul dintre avocaţii prim-vicepreşedintelui PD, Vladimir Plahotniuc.”

Iată doar cîteva jafuri de proporții prin care au fost spălate proprietățile și banii statului. Să nu uităm nici de mizeriile de hotărîri ale subordonaților lui Poalelungi care au comis atacurile raider, devalizîndui pe oamenii de afaceri Victor și Viorel Țopa, dar și statul de acțiunile bancare în favoarea controversatului afacerist și politician Vladimir Gheorghevici Plahotniuc-Ulinici, lucru confirmat de Înalta Curte de Justiție de la Londra.
Iar dacă bine ne amintim, din vara anului 2010 și până în prezent au fost demascați cam toți judecătorii implicați în atacurile raider, gestionarii și emitenții unor hotărâri și ordonanțe de devalizare a băncilor și societăților de asigurare și a sentințelor de condamnare a victimelor.

E plin internetul cu Aureliu Colenco, Maria Morari, Valeriu Harmaniuc, Eugen Clim, Gheorghe Marchetan, Dan Dubcovețchi, Radu Țurcanu, Gari Bivol, Mihail Ciugureanu, Dorin Dulghieru, Natalia Plugari, Alexandru Rotari, Serghei Namașco, Ghenadie Plămădeală, Natalia Simciuc, Fiodor Micu, Alexandru Șpac,  Ghenadie Lîsîi, Gh. Iovu, Vasile Grib, Constantin Gurschi, Petru Ursachi, Ion Druță, Oleg Sternioală, Ion Țurcanu și alții, dar instituțiile tac.

Tace și Mihail Denisîci și CSM-ul din care face parte de “drept”. Aceştia pe unii îi promovează la CSJ (Druță, Sternioală), pe alții îi face șefi de instanță (Dulghieru și Țurcanu), o parte sunt lăsați pentru împlinirea termenelor de 10 ani de “muncă” silnică pentru a beneficia de licență de avocat fără examen (pe care l-ar trece doar dacă tot Poalelungi ar fi șeful comisiei!), iar o bună parte sunt petrecuți la pensie și în avocatură cu indemnizații si compensații de milioane de la bugetul de stat. De la cetățenii contribuabili. Adică de la noi, cei mulți, care tolerăm niște primate obraznice, avide și corupte să se căpătuiască pe naivitatea și prostia noastră proverbială!

(440 accesari)