14.4 C
Chișinău
joi, 26 mai, 2022

Platon, pus sub acuzare în dosarul Laundromat. Magistrații cer arest preventiv

Must read

Comentarii recente

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că Veaceslav Platon, organizatorul și conducătorul organizației criminale pe cazul numit generic „Laundromat”, a fost pus sub acuzare.

Platon este învinuit că în perioada 2010-2014 a constituit și a condus o organizație criminală, formată din mai multe grupuri criminale organizate, care acționau pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei, Federației Ruse, dar și al altor state.

Organizația se ocupa cu spălarea de bani prin intermediul unei instituții financiare din Republica Moldova, din Letonia, dar și al instituțiilor bancare din Federația Rusă.

„Pentru a ascunde caracterul ilegal al acțiunilor, făptuitorii au implementat o schemă infracțională prin care, sub pretextul executării ordonanțelor judecătorești ilegale, adoptate de către judecătorii instanțelor din Republica Moldova (la baza cărora au stat contracte și litigii civile fictive), au spălat în total suma de 22.013.152.654,62 USD (dolari SUA), transferând inițial acești bani de pe conturile corespondente LORO ale băncilor din Federația Rusă, deschise în prealabil în băncile din Republica Moldova, pe conturile executorilor judecătorești, iar ulterior banii au fost convertiți și transferați pe conturile companiilor nerezidente, deschise în băncile din Republica Moldova și Republica Letonia, conturi gestionate de către organizatorul grupului criminal organizat”, menționează PA.

La 14 aprilie curent, procurorii au dispus începerea investigațiilor pentru a afla unde se află actualmente Platon, care se ascunde de organul de urmărire penală. De asemenea, s-a solicitat instanței aplicarea arestului preventiv.

La 18 aprilie, judecătorii au admis demersul procurorilor.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri