ALEGERI PREZIDENTIALE - 2014 - BUCURESTI - UCECOMPlatforma Demnitate și Adevăr demarează marți procedura de colectare a semnăturilor în vederea modificării mai multor articole din Constituție.

Reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr au ridicat luni de la Comisia Electorală Centrală listele de subscripție pe care vor urma să fie colectate semnăturile privind inițierea unui referendum de modificare a Constituției.

Pentru ca referendumul să poată fi demarat, este nevoie ca grupul de inițiativă să colecteze minimum 360 de mii de semnături (minimum 20 de mii din cel puțin 18 regiuni administrative de nivelul 2).

„Ne adresăm tuturor cetăţenilor Republicii Moldova să conştiintizeze importanţa acestei inițiative civice, cu susținere de peste 90 la suta în sondajele de opinie şi să se mobilizeze pentru susţinerea campaniei de colectare a semnăturilor în vederea desfăşurării Referendumului Republican Constituţional”, a declarat Liviu Vovc, membru al grupului de inițiativă.

Liste de subscripție insuficiente

Reprezentanții Platformei se plâng, pe de altă parte, că nu dispun de liste de subscripție suficiente, întrucât Comisia Electorală Centrală a eliberat prea puține.

„Funcționarii CEC ne-au prezentat câte 8 mii de liste de subscripție pentru fiecare chestiune supusă referendumului, în total 32 de mii, având un număr de 45 de rânduri fiecare destinate înregistrării datelor susținătorilor referendumului. Insuficient colectării de semnături pe întreg teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Andrei Năstase, președinte al Platformei Demnitate și Adevăr.
În aceste condiții, membrii grupului de inițiativă au cerut suplimentarea numărului listelor de subscripție, dar au mai primit doar 8 mii, în limba rusă.

„În aceste condiții ne vom adresa din nou Comisiei Electorale Centrale, pentru că este clar că aceste liste vor fi insuficiente”, a mai spus Năsate.

Platforma Demnitate și Adevăr își propune să modifice Constituția la capitolul alegerea președintelui, ca șeful statului să fie ales de către întreg poporul. De asemenea, președintele urmează să fie demis tot de către cetățeni, în cadrul unui referendum, cu votul a 50% plus 1 din alegători.

Alte modificări prevăd reducerea numărului de deputați până la 71, precum și eliminarea imunității aleșilor poporului.

Sursa:independent.md

(5 accesari)