-1.7 C
Chișinău
marți, 31 ianuarie, 2023

Platforma DA solicită majorității parlamentare să nu voteze candidații lipsiți de integritate la funcția de judecător la CSJ

Must read

Comentarii recente

Platforma DA cere majorității parlamentare să nu voteze candidații lipsiți de integritate la funcția de judecător la Curtea Supremă de justiție. Astfel, potrivit formațiunii politice, numirea oricărui candidat dintre cei propuși Parlamentului, ar compromite promisiunea actualei guvernări de a promova doar oameni integri în funcțiile înalte din sistemului judiciar, iar acest fapt poate deveni un semnal negativ pentru întregul sistem judecătoresc, și anume, „сă doar având afiliere politică și demonstrând obediență, poți face o carieră de succes.”

„Astăzi, Parlamentul Republicii Moldova urmează să decidă numirea în funcția de judecători la Curtea Supremă de Justiție a trei candidați, despre care presa de investigație a scris de nenumărate ori că ar fi lipsiți de integritate. Una dintre cele mai controversate candidaturi este cea a judecătorului Dorel Musteață, care a reușit să facă o carieră profesională fulminantă în perioada statului capturat, demonstrându-și obediența față de factorii politici: Plahotniuc – Dodon.

Platforma DA precizează că, anume acest candidat a primit raport pozitiv din partea Comisiei de specialitate, trezind, astfel,  dubii că ar exista o înțelegere obscură pe acest subiect. Candidatura lui Dorel Musteață trezește mari semne de întrebare față de legalitatea procedurilor aplicate pentru a fi numit judecător la CSJ și lezează principiile statului de drept, meritocrației și dă un semnal negativ întregului sistem judecătoresc că doar având afiliere politică și demonstrând obediență,  poți face o carieră de success în sistem. Numirea acestuia la funcția de judecător la CSJ poate fi echivalată cu promovarea oricărui ministru din perioada statului capturat în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

Platforma DA atenționează că numirea oricărui candidat dintre cei propuși Parlamentului, compromite promisiunea promovării oamenilor în funcții înalte în sistemului judiciar doar după o evaluare extraordinară sub aspectul de integritate și profesionalism, cât și verificarea averilor acestora raportate la veniturile oficiale.

În consecință, Platforma DA face apel către Parlamentul Republicii Moldova și reprezentanții societății civile pentru a face front comun și a opri promovarea oamenilor bănuiți de lipsă de integritate în funcții importante în stat și de a reveni la prioritățile de bază pentru o justiție echitabilă pentru toți.

Prioritățile de reformare a sistemului justiției trebuie să fie:

1. Curățarea organelor de justiție de oameni corupți și vulnerabili prin aprobarea legii speciale privind evaluarea extraordinară a judecătorilor, a integrității și profesionalismului acestora, inclusiv sub aspectul emiterii actelor ilegale, precum și verificarea averilor acestora raportate la veniturile oficiale

2. Reformarea Consiliului Superior al Magistraturii, astfel încât acesta să devină un adevărat garant al corectitudinii sistemului judecătoresc și diminuarea factorului politic în procesul decizional din justiție

3. Meritocrația în cariera judecătorilor și procurorilor. Meritocrație care intră în contradicție cu slujul politic sau serviciile acordate de reprezentanții acestor instituții pentru factorul politic sau interes din Republica Moldova

4. Reformarea Curții Supreme de Justiție

5. Crearea Tribunalului Anticorupție și consolidarea eficienței Procuraturii Anticorupție pe modelul DNA-ului românesc.

6. Investigarea reală și nu mimată a crimelor de proporții care au avut loc în Republica Moldova: furtul miliardului, concesionările ilegale, laundromatul, corupția politică.

Platforma DA consideră că statul de drept, justiția eficientă și lupta împotriva corupției trebuie să fie prioritățile de bază ale guvernării, aplicarea cărora va aduce Republica Moldova pe făgașul normalității, bunăstării și modernizării. Sistemul de justiție poate fi reformat doar prin schimbarea oamenilor din sistem: prin curățarea sistemului de funcționari corupți, obedienți, care au făcut sluj politic încălcând orice normă legală și de bun simț, și aducerea unor persoane integre, oneste, care aplică legea cu strictețe,” se spune în comunicatul formațiunii.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri