Partidele antioligarhice trebuie să decidă cât mai urgent formula participării la alegerile parlamentare din 2018, pentru a nu repeta greşeala făcută la prezidenţiale şi pentru a se asigura că înlătură acest regim de la putere şi aduc schimbarea pe care o aşteaptă cetăţenii Republicii Moldova.

Este opinia preşedintelui Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, care a prezentat deja o ofertă Partidului Acţiune şi Solidaritate de a participa împreună la scrutinul parlamentar.

De cealaltă parte, liderul PAS, Maia Sandu, afirmă că formaţiunea pe care o conduce pledează pentru un parteneriat cu Platforma DA, dar amână un anunţ public în acest sens, deoarece încă nu sunt clare regulile în care se va desfăşura viitorul scrutin parlamentar, în condiţiile unui sistem mixt de vot. Declaraţiile au fost făcute aseară la Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.

​„A ne complace în ideea că vom participa la următoarele alegeri şi vom lua 10-15 mandate şi vom avea fotolii sub posterior nu merge. Oamenii noştri aşteaptă schimbarea, iar schimbarea se face prin preluarea puterii. Dacă ne vom vedea fiecare de partidul său, de interesele sale, nu vom reuşi acest lucru. Am propus anterior şi o spun şi acum: noi trebuie să mergem doar împreună şi, având în vedere rezultatele prezidenţialelor, recent am reiterat oferta noastră. Să mergem cu o agendă comună de lungă durată. Să nu ne preocupe doar alegerile, dar şi modalitatea de a opri nişte derapaje antidemocratice, iar când va veni timpul de parlamentare, să vedem care va fi formula sistemului electoral, să mergem pe o formulă comună, cu un bloc dacă va fi cazul. Dacă va fi sistemul mixt, să fie şi pe circumscripţii, să fie şi pe liste, pentru că doar aşa dai un mesaj de unitate şi poţi atrage de partea ta şi segmentele de extremă.

La prezidenţiale am obţinut 48 la sută. Dacă am fi gestionat lucrurile puţin altfel, am fi putut obţine un 56% care nu mai putea fi fraudat de Plahotniuc. Noi milităm în continuare pentru un bloc, milităm pentru principiul parităţii şi nu să ne jucăm de-a împărţeala cu sondajele. Am făcut această ofertă PAS-ului. Sigur putem discuta şi cu alte entităţi politice. Dar acum nu mai avem timp şi nici dreptul să repetăm greşelile de la prezidenţiale”, a declarat Andrei Năstase.

„La Congres am introdus un punct în care am anunţat un parteneriat strategic cu Platforma DA. Este foarte clar că trebuie să facem echipă comună şi să obţinem rezultatul maxim. Problema este că regulile de joc sunt extrem de neclare şi netransparente. Suntem gata să luptăm foarte serios pentru voturile oamenilor, suntem gata să acceptăm formula care să conducă la cel mai bun rezultat. Dacă va fi clar din start că alegerile pe care le organizează PD şi PSRM nu pot fi câştigate, nu sunt nici pe departe libere şi corecte, şi aici mă refer inclusiv la modul cum vor fi desenate circumscripţiile, dacă sistemul va fi total netransparent, total neconstituţional, atunci vom putea lua o decizie să nu participăm ca să nu legitimăm aceste alegeri”, a explicat Maia Sandu.

Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr consideră însă că boicotarea alegerilor de către opoziţia antioligarhică nu este cea mai bună soluţie şi că această decizie nu este una aşteptată de cetăţeni.

„Cetăţenii noştri aşteaptă schimbarea, iar printr-un boicot această schimbare poate fi pur şi simplu amânată. Sigur că dacă o soluţie mai bună nu există, atunci aceasta este cea mai practică, dar primul lucru care trebuie să ne preocupe în momentul de faţă este ce facem noi, nu ce fac ei. Noi trebuie să fim sinceri cu oamenii şi să le spunem exact ceea ce facem. Personal, încă atunci când nu eram în politică am spus foarte clar că avem nevoie de unitate, de o foaie curată pe care să punem tot ce avem mai bun în această ţară. În momentul de faţă avem două partide emergente mişcării populare. Atunci când, după eforturi susţinute ale Platformei DA, am obţinut dreptul de a ne alege preşedintele de către întreg poporul, am chemat toate partidele antioligarhice să facem front comun, să avem un candidat comun. Am făcut tot posibilul, chiar atunci când am avut un rezultat foarte bun, m-am retras în interesul naţional. Am dat dovadă de capacitate de a face un pas în spate pentru a câştiga mai apoi pentru ţară, pentru oamenii noştri. Am venit atunci cu o propunere şi am propus o agendă mai lungă, nu doar la prezidenţiale, dar o agendă şi pentru parlamentare, locale, de ce nu şi pentru celelalte prezidenţiale. Din păcate s-a acceptat doar agenda pentru prezidenţiale. Mi se pare că a fost o greşeală pe care nu avem dreptul să o mai repetăm”, a spus Andrei Năstase.

„Singurul obiectiv pe care PAS îl urmăreşte este să maximizeze în aceste alegeri rezultatul forţelor autentic proeuropene şi antioligarhice. Asta o să facem doar că trebuie să înţelegem un pic mai bine care sunt regulile de joc înainte să facem un anunţ public şi un angajament specific pe elementele de participare”, a reiterat Maia Sandu.

„Sunt de acord, dar mă tem să nu repetăm situaţia din prezidenţiale. Să nu ajungem cu o lună înainte de campanie şi tot să nu auzim un răspuns ferm. Cred că de data asta ar trebui cu mult înainte”, a intervenit moderatorul emisiunii, jurnalistul Val Butnaru.

„De acord. Nu renunţăm la ideea ca acest guvern să renunţe la sistemul electoral mixt, pentru că este extrem de periculos pentru procesul democratic. În acelaşi timp, vrem să vedem câteva elemente care ţin de aceste circumscripţii, să vedem ce o să facă guvernarea”, a fost răspunsul preşedintei PAS.

Sursa:jurnal.md

(82 accesari)