4.1 C
Chișinău
vineri, 3 decembrie, 2021

Platforma DA, dezamăgită de Planul de acțiuni al Guvernului la capitolul descentralizării și consolidării autonomiei locale: Documentul nu conține nicio acțiune concretă privind extinderea independenței financiare a administrației publice locale

Must read

Comentarii recente

Platforma DA este profund dezamăgită de Planul de acțiuni al Guvernului pentru 2021-2022 la capitolul descentralizării și consolidării autonomiei locale. Documentul nu conține nicio acțiune concretă privind extinderea independenței financiare a administrației publice locale de nivelul I, chiar dacă guvernarea și-a asumat astfel de angajamente  în campania electorală, se specifică într-un comunicat al formațiunii.

Mai mult, formațiunea susține că consolidarea autonomiei locale este o prioritate stringentă iar independența financiară a autorităților publice locale ar contribui semnificativ la salvarea și dezvoltarea zonelor rural, lucru care ar asigura independența politică a primarilor de verticala puterii.

„Platforma DA atenționează că planul de acțiuni al autorităților nu prevede elaborarea și aprobarea inițiativelor legislative privind redistribuirea parțială în bugetele locale a impozitului pe venit a persoanelor juridice și a taxei pentru utilizarea mineralelor, precum și alocarea pentru bugetele locale a 100 % din taxa pentru folosirea drumurilor.

Inexplicabil este faptul că Guvernul respinge nu doar inițiativele legislative ale Platformei DA, ci și proiectele deputaților PAS. Totodată, nu este propusă elaborarea unui mecanism clar și transparent privind alocarea investițiilor capitale pentru primării, ceea ce înseamnă că există riscul perpetuării situației privind politizarea acestui proces și repartizarea fondurilor în funcție de loialitatea politică.

De asemenea, Platforma DA reamintește că Republica Moldova are mai multe angajamente privind descentralizarea și dezvoltarea autonomiei locale, asumate în cadrul Cărții Europene a Autonomiei Locale și ratificate de țara noastră în 1998. Moldova este criticată în permanență de instituțiile internaționale pentru lipsa progresului în asigurarea veritabilă a independenței autorităților publice locale și șantaj investițional a primarilor din partea guvernării,  în scopul obținerii dividendelor politice. În perioada istoriei contemporane a țării noastre,  am văzut de multe ori , cum sute de primari erau obligați să-și schimbe culoarea politică pentru a implementa anumite proiecte investiționale pentru localitățile lor. Regretăm că actuala guvernare nu manifestă, deocamdată, dorința de a schimba aceasta paradigma nocivă,” se mai spune în comunicat.

Amintim că, în perioada 2019-2021 Platforma DA a înaintat mai multe proiecte de legi privind autonomia autorităților publice locale. Astfel, începând cu anul 2020 în bugetele localităților rurale rămân 100 % din impozitul pe venit al persoanelor fizice, iar cota acestui impozit pentru bugetele localităților urbane a crescut de la 20%  la 50 % iar veniturile autorităților publice de nivelul I au crescut anual cu circa 700 mln lei.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri