3.2 C
Chișinău
miercuri, 1 februarie, 2023

Platforma DA cere guvernării să discute cu FMI suspendarea legii care impune cetățenii să întoarcă miliardul furat

Must read

Comentarii recente

Astăzi în Republica Moldova vine misiunea Fondului Monetar Internațional și în acest context Platforma DA propune Guvernului și Președintelui să discute cu FMI ideea suspendării Legii 235/2016, care prevede ca din impozitele contribuabililor să fie achitat furtul miliardului.

Urmare a convertirii garanțiilor de stat în obligațiunile de stat la rata efectivă a dobânzii anuale de 5 la sută, prin asumarea răspunderii de către Guvernul Filip, cele 13,3 miliarde lei și alte 11,2 miliarde lei sub formă de dobânzi, au mai multe efecte adverse, se spune în comunicatul formațiunii, și anume:

1. creează inechitate socială – povara este transpusă pe plătitorii de impozite, fără ca ei să poarte vreo vină pentru frauda miliardului,

2. oferă impunitate suplimentară persoanelor implicate în furtul miliardului,

3. distrag mijloace din bugetul de stat. Remarcăm ca Banca Națională a eliberat, cu încălcarea procedurii legale, creditele de urgență celor 3 bănci devalizate cu o dobândă simbolică de doar 0,1%.

„Suspendarea legii ar permite o mobilizare a tuturor instituțiilor, inclusiv Procuratura Generală și BNM, pentru demascarea fraudelor, identificarea beneficiarilor și recuperarea mijloacelor fraudate. Faptul suspendării ar accelera elaborarea strategiei de recuperare a banilor furați, care este o condiție importantă pentru restabilirea finanțării din partea UE.” – comunică Platforma DA.

„Totodată, procedura suspendării nu este egală cu refuzul statului să achite datoriile. Nu există nici riscul serios pentru capitalizarea Băncii Naționale, care la moment are rezerve suficiente pentru asigurarea stabilității macrofinanciare. Doar după epuizarea tuturor eforturilor legea miliardului ar putea fi reactivată în format revizuit, cu stabilirea de noi prevederi pentru relațiile dintre BNM și Ministerul finanțelor”, se spune în comunicat, precizându-se că efectul așteptat de la suspendarea legii miliardului ar fi:

1. Eliberarea imediată a unor sume anuale între 894 milioane lei – un miliard lei în bugetul de stat, un spațiu financiar important pentru programe și proiecte sociale.

2. Efortul conjugat pentru investigarea fraudei și măsuri de recuperare a mijloacelor extrase.

3. Responsabilizarea persoanelor/beneficiarilor/participanților la frauda bancară.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri