start_1164691Revoluția din Ucraina ar putea fi un efect de domino care ar orienta și alte foste republici sovietice spre vest. Din Kârgâzstan în Azerbaidjan, Armenia și Georgia, furia oamenilor față de acest vecin puternic crește. Oamenii deja au obosit să se simtă pioni într-un joc geopolitic, iar aceste țări ar putea lua exemplul Georgiei, titrează una dintre cele mai importante agenții de presă din Austria, ORF.

„Planurile politice ale Rusiei pentru Republica Moldova, Ucraina și Armenia sunt clare: de a extinde influența în aceste țări pentru a le slăbi și pentru a le distruge ca state”, declară un expert de la Business Week, citat de ORF.

Jurnaliștii austriaci accentuează că Rusia nu are de gând să cedeze în ceea ce privește influența asupra Republicii Moldova.

„În mica țară dintre România și Ucraina vor avea loc alegeri generale în noiembrie, atunci când ar trebui să decidă în ce direcție merge. În timp ce oamenii din regiunile separatiste Transnistria și Găgăuzia favorizează în mod clar o apropiere cu Rusia, Chișinăul depune eforturi de a se apropia de Europa, de Vest. În luna august, guvernul intenționează să semneze Acordul de asociere cu UE”, scrie ORF.

Agenția austriacă amintește de dependența Moldovei de gazul și piața rusească.

„Moscova nu are nicio intenție de a lăsa tânăra republică. Pentru a doua oară din 2006, în 2013 Moscova a interzis importul de vin moldovenesc. Un dezastru pentru o țară mică care trăiește în mare parte din exporturile de vin. În 2006, vinificatorii au pierdut până la 80 la sută din veniturile lor. Între timp, mulți dintre ei și-au găsit piețe de desfacere în UE, astfel această situație a devenit tolerabilă.

Încă o pârghie de presiune a Rusiei este gazul. Republica Moldova este complet dependentă de livrările de gaze din Rusia, iar Moscova amintește despre aceasta, crescând regulat prețurile. UE încearcă insistent să reducă această dependență. În prezent, este construit un gazoduct între România și Republica Moldova, care va livra anual 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Lucrările de construcție a acestui gazoduct urmează să fie finalizate în noiembrie”, conchide ORF.

Sursa mai accentuează că Rusia nu are nicio putere în fața unei revoluții precum cea din Ucraina, care nu a avut în spate interese financiare.

„Conducerea Rusiei are aceeași problemă ca și elita pro-rusească de la Kiev: protestul de pe Maidan a fost alimentat în principal de ideologie și nu de bani sau de interesele altor țări. Rusia nu are nicio putere în fața unei revoluții reale. Dar funcționează încă mâna grea a lui Putin. Luni, un tribunal din Moscova a condamnat la închisoare șapte adversari ai guvernului rus, iar sute de oameni care au protestat au fost arestați”, încheie ORF.

sursa: jurnal.md

(213 accesari)