0.2 C
Chișinău
vineri, 27 ianuarie, 2023

Planul Național de Redresare și Reziliență al Românie este oficial aprobat: Consiliul UE a adoptat planul de 29,2 miliarde de euro. Bucureștiul va putea accesa o prefinanțare de 3,6 miliarde de euro

Must read

Comentarii recente

Miniștrii economiei și finanțelor din statele membre ale Uniunii Europene au aprobat joi, în mod oficial, Planul Național de Redresare și Reziliență al României, prin care țara noastră va putea accesa 29,2 miliarde de euro, au declarat surse europene pentru CaleaEuropeană.ro.

Reuniți în Consiliul Afaceri Economice și Financiare, miniștrii au salutat evaluarea planurilor naționale de redresare și de reziliență pentru Estonia, Finlanda și România, iar Consiliul UE a aprobat prin procedură scrisă planurile de redresare și reziliență pentru Estonia, Finlanda și România.

“În urma adoptării oficiale a deciziilor, aceste state membre vor putea primi prefinanțarea solicitată de 13% și vor putea începe să utilizeze sprijinul financiar pe scară largă al UE pentru a depăși impactul negativ al pandemiei asupra economiilor lor”, arată comunicatul oficial remis de Consiliu.

Aprobarea planului de către Consiliu va permite plata a 3,6 de miliarde de euro către România sub formă de prefinanțare, sumă ce reprezintă 13% din suma nerambursabilă alocată României și ar putea fi primită până la finalul anului în curs, în perioada noiembrie – decembrie.

Referitor la planul României, Consiliul subliniază: “eliminarea treptată a producției de energie pe bază de cărbune și lignit și utilizarea surselor regenerabile de energie, precum și realizarea de investiții și reforme în domeniile renovării clădirilor, modernizării căilor ferate, gestionării apei și a deșeurilor, precum și împăduririi și reîmpăduririi sunt măsuri pe care România intenționează să le pună în aplicare pentru a-și atinge obiectivele climatice”.

“De asemenea, cele 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 14,9 miliarde de euro sub formă de împrumuturi vor fi utilizate, printre altele, pentru digitalizarea serviciilor publice din țară și pentru consolidarea rezilienței sistemului de sănătate”, arată sursa citată.

Odată ce planurile Estoniei, Finlandei și României sunt aprobate oficial, planurile naționale de redresare vor fi adoptate de 22 de state membre. 17 state membre au primit prefinanțarea solicitată. Suma totală rambursată până în prezent este de aproximativ 52,4 miliarde de euro.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri