7.2 C
Chișinău
luni, 20 martie, 2023

Plahotniuc și Leancă, umiliți de moldoveni, de Alex Cozer

Must read

Comentarii recente

Ponta, plaha, LeancaKlaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale din România. De fapt, mai bine spus, românii au câștigat alegerile prezidențiale din România, pentru că votul de duminică, al românilor de pe tot mapamondul, a fost unul al rațiunii împotriva corupției și demagogiei.

Îmbucurător a fost și rezultatul din Republica Moldova, acolo unde aproape 80% dintre cei 35 de mii de moldoveni prezenți la vot au optat pentru Iohannis. Cu atât mai îmbucurătoare este această victorie, cu cât în primul tur, spre stupoarea generală, Ponta câștigase în Moldova, cu 38%. Atunci premierul României obținuse peste 8 mii de voturi, acum abia 7 mii.

A fost o demonstrație de patriotism a românilor din Republica Moldova. Pentru că de data aceasta Iohannis a câștigat în toate cele 21 de secții de votare. Chiar și la Leova sau Nisporeni, acolo unde turismul și mita electorală a lui Plahotniuc au funcționat din plin în primul tur, Ponta fiind votat de peste 60%, s-a înregistrat o răsturnare de scor.

Leancă, un ageamiu care s-a făcut de râs

ponta-lean-e1416217715924Am scris încă la 21 septembrie, a doua zi după ce Leancă a făcut una dintre cele mai mari gafe din cariera sa politică, afișându-se lângă Ponta pe Național Arena, că numărul 2 în PLDM e un politician foarte slab. Unul care nu are viziune, strategie, demnitate și respect. Respect pentru familia politică europeană din care face parte.

Atunci câteva slugi politice de pe la Chișinău m-au atacat foarte dur. Au încercat să justifice gestul lui Leancă prin faptul că „Ponta e ca și președinte” și ar trebui să ne dăm bine pe lângă el. Aceleași slugi, care i-au cântat în strună lui Ponta până duminică, aseară schimbaseră macazul, transformându-se în aplaudaci ai lui Iohannis.

Nu am fost singurul care am vorbit despre greșelile stupide ale lui Leancă. Oameni mult mai experimentați decât mine, precum Cristian Tudor Popescu sau Ion Cristoiu au catalogat gestul lui Leancă drept unul prostesc și inexplicabil, în condițiile în care acesta intrase și joi seară la Antena 3, pentru a-și manifesta din nou susținerea pentru „viitorul președinte al României”.

Prin acest gest, Leancă și-a cam pus capăt carierei politice. Pentru că el a mers împotriva țării sale (80% din moldoveni l-au votat pe Iohannis), împotriva partidului său (tot PLDM-ul, în frunte cu Filat, l-a susținut pe Iohannis), dar și împotriva familiei politice europene din care face parte (Daul și Merkel și-au manifestat clar susținerea pentru Iohannis).

Mă întreb cum Leancă va mai da ochii peste o lună sau două, presupunând prin absurd că va mai fi premierul Moldovei, cu Predoiu, viitorul premier al României? Sunt sigur că din partea lui Predoiu nu va fi nicio problemă, dar din partea lui Leancă ar trebui să fie – una de rușine.

Ar putea să nu fie probleme dacă Leancă merge la PDM, alături de șeful său Plahotniuc, transformându-se în social-democrat și făcând astfel de înțeles gestul său de a-l susține pe Ponta.

Plahotniuc, și cu banii luați și umilit

PlahaPlahotniuc, cel care în luna septembrie îi promitea lui Ponta, la București, un scor comparabil cu cel pe care-l obținea Băsescu. Desigur, acest Al Capone de Grozești credea la acea vreme că toți basarabenii se vând pe banii și cadourile sale electorale.

Doar că moldovenii i-au dat calculele peste cap. Românii dintre Prut și Nistru au demonstrat că sunt mult mai demni și raționali decât i-a considerat Plahotniuc și amicii săi corupți de la București. Chiar dacă în primul tur, pe fondul unui absenteism al românilor dintre Prut și Nistru, scenariul le-a ieșit puțin, la 16 noiembrie, adevărații români din Republica Moldova le-au dat o lecție.

Să nu credeți că Plahotniuc a pus în joc mai puțini bani sau microbuze în turul II. Pur și simplu voința basarabenilor, înrăiți de rezultatul umilitor din primul tur, au spulberat orice încercare de fraudă. Vorba aia: „Nu puteți fura cât putem noi vota”.

Ba mai mult chiar, spre exemplu la Nisporeni, raionul de baștină al lui Plahotniuc, mulți cetățeni au venit cu microbuzele sale, i-au luat și banii și ceasurile și-au votat cu Iohannis. O umilință supremă.

Chiar dacă mita electorală a adus vreo 900 de voturi pentru Ponta, totuși Iohannis a acumulat peste 1.400. Așa s-a întâmplat și pe la Leova, Cimișlia, Fălești și alte localități în care mita triumfase în primul tur.

Votul de ieri a fost o lecție. O lecție din care trebuie să învățăm și pe care să o punem în aplicare și la 30 noiembrie, la alegerile de aici.

Știu că la 30 noiembrie nu vor vota 35 de mii de oameni, ci peste 1,5 milioane. Dar dacă cei 30 de mii de oameni care au stat 6 ore în picioare, care au făcut sute de km pentru a demonstra că în Moldova mai există demnitate, vor convinge câte 10 oameni rătăciți să fie demni la 30 noiembrie, atunci putem să producem o surpriză la fel de mare precum cea de ieri.

Sursa: independent.md

 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri