pageOrganizatorii atacului raider de la MAIB sunt cunoscuții afaceriști Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon, iar legalizarea fraudei fără precedent a fost posibilă cu ajutorul judecătorului Gheorghe Gorun. Despre asta informează vicepreședintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Alexandru Cimbriciuc.

Astfel, în luna martie, magistratul ar fi eliberat o hotărîre care confirmă că societatea pe acțiuni „Registru Corect” a obținut drepturile exclusive de păstrare a registrului valorilor mobiliare și de desfășurare a licitațiilor cu acțiunile „Moldova Agroindbank”. Patronii internaționali au fost deposedați de  30 la sută din acțiunile lor. Acțiunea dată reprezintă primul pas al schemei atacului raider.

Potrivit lui Cimbriciuc, demiterea lui Gheorghe Gorun din funcție are o legătură nesemnificativă în comparație cu prejudiciile aduse băncii și întregului sistem bancar. Judecătorului urmează să-i fie aplicată o pedeapsă disciplinară. Vicepreședintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică susține că într-un plan raider, judecătorii sunt doar niște pioni.

Despre fraudele produse la adresa Moldova Agroindbank s-a discutat la Guvern, asta după ce administrația Băncii a emis un comunicat. Amintim că pe 18 aprilie și BERD a anunțat conducerea țării despre noul atac raider, îndemnînd să întreprindă măsuri urgente.

(812 accesari)