Mihai-Ghimpu-PL-Marian-Lupu-PDM-Vlad-Filat-PLDMÎn agonia negocierilor pentru formarea unei coaliţii de guvernare dintre PLDM-PD-PL, Mihai Ghimpu nu trebuie să cedeze. De această părere sunt liderii de opinie din ţară, care afirmă într-un glas că PL trebuie să meargă până în pânzele albe ca în Republica Moldova să vină un procuror general european.

„Dacă cedează aici, el cedează tot. Problema procurorului nu mai este doar problema lui Ghimpu, ci a tuturor. Europenii deja au inclus-o în ordinea de zi şi au spus: e nevoie de procuror străin. Plahotniuc nu vrea pentru că acesta nu cedează niciun capăt de aţă. Dar peste 85% care nu au votat cu el, oare noi nu ne putem expune punctul de vedere? Acum, dacă PD face coaliţie cu PSRM şi PCRM, societatea se va opune şi de această dată nu se va opune singură, ci cu PL, cu PLDM, eu sper, cu partidele extraparlamentare, cu presa, cu Uniunea Europeană. Or, o coaliţie PD-PSRM-PCRM nu va obţine nimic. Ghimpu are o carte foarte puternică acum – justiţia. Nu trebuie să cedeze sub nicio formă”, a declarat jurnalistul Vasile Năstase în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, la Jurnal TV.

Totodată, jurnalistul a spus că este de acord cu versiunea apărută ieri în presă, precum că fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România, Daniel Morar, care a băgat la puşcărie mai mulţi demnitari corupţi, ar putea fi propus la funcţia de procuror general al RM.

„La această etapă, ar fi foarte bine dacă în RM ar fi adus un procuror din România, pentru că ştie bine legislaţia, cunoaşte limba română, mai uşor ar obţine cetăţenia ş.a.m.d. În România se face ordine fără persoane aduse din străinătate, dar le-au trebuit peste 10 ani de zile ca să ajungă la această etapă. În RM este o situaţie specifică şi eu consider că, la ora actuală, RM are nevoie de asta. Nu este o chestie populistă, nu e o chestie de imagine, PR. Avem nevoie de o persoană fermă, de un profesionist incoruptibil”, a adăugat Vasile Năstase.

De cealaltă parte, analistul politic Valentin Dolganiuc crede că oligarhul PD-ului, Vladimir Plahotniuc, nu va renunţa la controlul pe care îl deţine la Procuratura Generală. „Cea mai mare problemă a RM este corupţia, acoperişul căreia este Procuratura. Astăzi procurorul general este găina care face ouă de aur pentru cel care o deţine – Plahotniuc. El mai degrabă merge cu PCRM, decât să cedeze funcţia de procuror. Mai degrabă merge în alegeri anticipate, decât să cedeze funcţia de procuror. Mai degrabă îşi trage un glonţ în frunte decât să cedeze funcţia de procuror. Aici e toată problema. Dar de ce ar trebui exclusă problema aceasta, când despre asta vorbesc toţi, nu doar noi, ci toţi partenerii externi ai RM?”, crede analistul.

În context, Vasile Zgardan, deputat în primul Parlament al RM, a spus că dacă tot nu este posibil de ajuns la un consens în privinţa unui procuror din afară, o soluţie ar fi ca să fie ales unul propus de societatea civilă. „Un compromis rezonabil ar fi: bine, nu vreţi un procuror străin, atunci să fie unul apolitic, propus de societatea civilă”, a menţionat fostul deputat.

Altă opinie are expertul la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Mariana Kalughin. „Nu contează cum este numit procurorul, ci de către cine. Atât timp cât Parlamentul este discreditat la maxim, bineînţeles că orice numire a oricărei persoane, duce automat la decredibilizarea acesteia”, afirmă expertul anticorupţie.

Referitor la chinurile facerii unei coaliţii PLDM-PD-PL, jurnalistul Vasile Năstase spune că PD şi PLDM nu se pot lipsi de PL. „PD şi PLDM au nevoie de PL. Ele sunt atât de compromise şi de aia au nevoie de PL. Voronin ar fi de acord să facă o coaliţie, el ar vrea să participe, dar nu este chemat acolo. Eu cred că dl Ghimpu trebuie să insiste, pentru că el a cedat mult, iar diferenţa de numere de mandate nu este atât de mare, nu vine niciunul cu 40 de mandate acolo. Ghimpu a cedat una dintre cele trei funcţii importante, a cedat din ministere, i se oferă unele de mâna a doua. Ce ar trebui să mai cedeze Ghimpu?”, a punctat jurnalistul.

La rândul ei, Mariana Kalughin a spus că nu crede în formarea unei coaliţii între aceste trei partide şi, cu atât mai mult, în durabilitatea acesteia, dacă totuşi va fi formată. „În momentul în care nu există o potenţă şi o demnitate elementară, atunci, după mine, e mai bine să plece de la putere. Asta dacă ai demnitate. Niciodată nu am crezut că se va ajunge la un consens, pentru că aceste partide nu au o idee unică. Sunt prea diferite, îşi văd rolul diferit, de aceea niciodată nu am crezut în constituirea acestei alianţe, iar dacă şi va fi constituită, nu va fi durabilă”, a conchis expertul la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei.

Sursa:jurnal.md

(111 accesari)