plahotniuc 12Factorii de decizie ai SUA, Casa Albă, Departamentul de Stat, instituţiile financiare internaţionale şi FMI trebuie să arunce o privire proaspătă asupra Republicii Moldova, o ţară mică, dar importantă din Europa de Est, atenţionează cunoscutul analist geopolitic din SUA Theodore Karasik, expert în securitate şi membru al Lexington Institute.

Într-un articol publicat pe blogul Congresului american, cu titlul „Tywin Lannister de Moldova?”, expertul vorbeşte despre corupţia din Republica Moldova, ameninţările la adresa securităţii ţării noastre şi, în special, despre oligarhul Vladimir Plahotniuc ca despre o figură odioasă care a făcut din RM un „stat-compromat, bazat pe şantaj” şi un „stat poliţienesc”.

„Securitatea Moldovei se deteriorează din cauza ferocităţii Rusiei, însă corupţia sistemică internă ar putea fi o ameninţare şi mai mare. Plahotniuc este cea mai puternică persoană din Moldova şi un membru de rang înalt în Partidul Democrat. Valoarea averii sale ar fi de aproape 2 miliarde de dolari. Plahotniuc nu deţine nicio funcţie oficială în stat, dar ţinteşte funcţia de preşedinte la alegerile din toamnă”, scrie Theodore Karasik.

„Acest actor decisiv pe scena politică a capturat statul moldovenesc. Pentru a-şi construi imperiul, el şi acoliţii săi au privatizat bănci, hoteluri, posturi de televiziune, chiar şi cantina parlamentară. Un miliard de dolari a fost furat din una dintre cele mai importante bănci din RM, Banca de Economii, cu implicarea lui Plahotniuc şi a altor politicieni. Criticii săi spun că Plahotniuc a „privatizat” Partidul Democrat, coaliţia parlamentară, instanţele de judecată, Centrul Anticorupţie, Comisia Naţională de Integritate, Procuratura Generală şi poliţia. Capturarea statului s-a încheiat”, se mai spune în articol.

Expertul străin se referă şi la „parteneriatul” oligarhului Plahotniuc cu Oleg Voronin, fiul fostului preşedinte comunist, Vladimir Voronin. „Fiul lui Voronin, Oleg, este principalul partener de afaceri al lui Vladimir Plahotniuc, singurul oligarh moldovean. Imperiul clădit împreună de cei doi include corupţie, raiduri corporative şi operaţiuni opace şi ilegale”, notează autorul în articol.

Potrivit analistului, Moscova nu doar că încearcă să păstreze Moldova în sfera sa de influenţă şi departe de statutul de membru al UE, ci ar putea-o privi ca o posibilitate de a-şi proiecta puterea împotriva României, care este membru NATO şi care găzduieşte o importantă bază de apărare antirachetă, începând cu luna mai, precum şi împotriva Balcanilor. În această situaţie, expertul se întreabă care este rolul lui Plahotniuc.

„Presa a scris şi despre a doua identitate a lui Plahotniuc în România şi despre o altă identitate în Rusia. Apare întrebarea: încotro se orientează Plahotniuc – spre Vest sau, de fapt, spre Moscova? Oligarhul moldovean a reuşit să-l convingă atât pe preşedintele rus, Vladimir Putin, cât şi Departamentul de Stat al SUA că el este omul lor. Nu există nicio îndoială că Plahotniuc are legături puternice în Rusia. S-a vorbit că acesta este legat de „boss-ul” de la Kremlin, Vladislav Surkov, precum şi de vicepremierul Dmitri Rogozin, responsabil de complexul militar-industrial şi un puternic susţinător al Transnistriei”, afirmă Theodore Karasik.

„Cu perspicacitatea sa, Plahotniuc a creat atât un stat-compromat, bazat pe şantaj, cât şi un stat poliţienesc – o combinaţie mortală pentru politica democratică şi economia de piaţă. În acest mediu toxic, o eventuală victorie a lui Plahotniuc sau a unui asociat de-al său la alegerile din octombrie reprezintă un pericol pentru interesele SUA şi ale UE”, spune analistul, care explică şi în ce constă acest pericol.

Potrivit lui Theodore Karasik, din cauza politicienilor cu presupuse antecedente penale ajunşi în poziţii-cheie la putere, FMI ar putea să nu ofere următoarea tranşă de finanţare pentru Moldova. „Instituţiile financiare internaţionale au oferit credite masive Moldovei doar pentru a vedea cum aceste fonduri dispar în mod misterios. Acum FMI nu ar trebui să ofere următoarea tranşă până când Moldova nu-şi va îmbunătăţi transparenţa şi nu vor fi luate măsuri anticorupţie”, crede analistul.

În concluzie, expertul îndeamnă Occidentul să-şi aleagă cu mai multă atenţie partenerii.

„SUA (şi Europa) ar trebui să sprijine alegerile prezidenţiale şi parlamentare curate. Asta înseamnă fără politicieni odioşi, aşa ca Plahotniuc, drept candidaţi viabili la funcţii-cheie. Occidentul trebuie să fie atent în selectarea „partenerilor strategici”, cu care doarme în acelaşi pat, într-o ţară în care conflictele îngheţate sunt capabile să explodeze până la cer ridicat şi să acutizeze conflictele cu Rusia, ceea ce ar putea duce la o confruntare militară. Cine doarme cu câinii, se scoală plin de purici”, a conchis autorul analizei.

Sursa:jurnal.md

(48 accesari)