plahotniucOligarhul Vladimir Plahotniuc a ajuns din nou în vizorul presei internaţionale. Prim-vicepreşedintele PD este catalogat drept moldoveanul cel mai detestat, care, împreună cu aliaţii săi, încearcă să se remarce prin vizite în SUA, se arată într-un articol de pe opendemocracy.net.

Instabilitatea din Republica Moldova, ţară poziţionată pe o ruptură dintre Occident şi Rusia, este explicată, de obicei, ca fiind cauzată de geopolitică.

Din teama că Moldova poate fi scăpată iar în ghearele Rusiei, sprijinul pentru Plahotniuc, oligarhul care urmăreşte capturarea statului, nu poate fi justificat. Politica sa de împăciuire poate fi o victorie pe termen scurt, dar pe termen lung va continua să erodeze sentimentul proeuropean din Moldova.

În luna iulie, Partidul Democrat, formaţiune al cărui prim-vicepreşedinte este Plahotniuc, a semnat un contract de 600 de mii de dolari cu firma americană de lobby Podesta.

Din punct de vedere financiar, Republica Moldova trebuie să acopere gaura financiară provocată în urma jafului secolului, atunci când a dispărut un miliard de dolari de la trei cele mai importante bănci din ţară. Dacă moldovenii de rând pot suporta o asemenea povară, asta e altă chestiune.

Jaful nu a fost cauzat de impasul din politica actuală, ci, mai degrabă, a fost posibil datorită celor care s-au aflat până acum la guvernare. Sistemul a făcut posibil acest jaf.

Criza bancară a dus la prăbuşirea a două guverne. Ulterior, în 2016, Vladimir Plahotniuc a format o coaliţie de guvernare, care a învestit Guvernul Filip. Acest guvern este controlat de Plahotniuc, cel mai bogat şi mai detestat oligarh din Republica Moldova.

Cardinalul din umbră al RM

Vladimir Plahotniuc este considerat cel mai bogat om din Republica Moldova. Cu toate acestea, valoarea activelor şi averea acestuia rămân necunoscute. Capacităţilesale financiare au fost formate în anturajul fostului preşedinte al Republicii Moldova, comunistul Vladimir Voronin. Plahotniuc, care deţine un imperiu economic, este în umbra politicii moldoveneşti. Până în 2010, presa de la Chişinău nu avea nici măcar o poză cu oligarhul.

După ce Partidul Comuniştilor a pierdut puterea în 2009 şi a apărut prima coaliţie proeuropeană în urma „revoluţiei Twitter” din Moldova, Plahotniuc începe să facă primii paşi în politică. El a schimbat rapid alianţele prin sponsorizarea Partidului Democrat. Oligarhul şi-a promovat oamenii săi în funcţii-cheie, inclusiv în sistemul judiciar.

Influenţa lui Plahotniuc asociată cu holdingul său media, format din cele mai mari canale TV din Republica Moldova, nu poate fi contestată. Puterea lui a crescut după ce, în octombrie 2015, fostul premier Vladimir Filat a fost arestat. Filat a fost unul dintre rivalii săi. După mai multe luni de arest, Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare.

Evenimentele legate de furtul miliardului au evoluat, iar, la sfârşitul lui iulie, omul de afaceri Veaceslav Platon a fost arestat în Ucraina în legătură cu furtul miliardului de la cele trei bănci. În pofida faptului că acesta deţine cetăţenia Ucrainei, el a fost extrădat în mare grabă. Acum Platon este în arest preventiv.

Aceste evenimente sunt în contrast cu dosarul lui Ilan Shor, un alt om de afaceri implicat în frauda bancară. El a fost arestat în 2015, iar apoi a fost eliberat şi a candidat pentru funcţia de primar al oraşului Orhei. Ilan Shor a câştigat detaşat.

Mai apoi, în iunie 2016, Ilan Shor, principalul martor în dosarul Filat şi în cauza Platon, a fost reţinut şi, în august 2016, a fost plasat în arest la domiciliu. Asta sugerează că unii vor fi pedepsiţi mai dur, iar alţii mai blând.

Plahotniuc şi prietenii din Vest

Chiar dacă au fost organizate manifestaţii masive împotriva guvernării, din 2015 Plahotniuc a obţinut sprijinul partenerilor externi – Washingtonul şi România.

În luna mai 2016, oligarhul a efectuat o vizită în SUA, unde a avut o întâlnire cu asistentul Secretarului de Stat al SUA, Victoria Nuland. După această întrevedere, mulţi moldoveni au rămas stupefiaţi. Ambasadorul SUA la Chişinău a fost nevoit să justifice această întâlnire. Vladimir Plahotniuc nu deţine nicio funcţie în Republica Moldova, iar în SUA a călătorit în baza unei vize turistice.

Dacă e să facem abstracţie de eufemismele diplomatice, mulţi din tabăra prooccidentală s-au simţit descurajaţi de prestaţia acestui politician. În schimb, presa prorusă s-a grăbit să profite de această ocazie şi a prezentat vizita ca pe o aprobare din partea partenerilor externi. Presa rusă a caracterizat întâlnirea dintre cei doi drept o indiferenţă a Occidentului faţă de alegerile prezidenţiale din Republica Moldova.

Corupţia versus real politik 

Pe 30 octombrie, după 20 de ani, în Republica Moldova se vor desfăşura alegeri prezidenţiale directe. Potrivit sondajelor, cel puţin trei candidaţi au şanse reale să ajungă preşedinte: protejatul lui Plahotniuc, preşedintele PD, Marian Lupu şi Igor Dodon, politician prorus, liderul PSRM, care se vor confrunta cu un candidat din opoziţie. În cazul în care candidatul comun al opoziţiei nu va fi desemnat, se deschide o cale pentru Plahotniuc şi candidatul său.

Cei doi lideri din opoziţie sunt Andrei Năstase, liderul Platformei DA, şi Maia Sandu, liderul PAS. Andrei Năstase este liderul mişcării protestatare, avocat. Maia Sandu a fost angajată la Banca Mondială şi este fost ministru al Educaţiei.

Dacă nu va fi desemnat candidatul comun, va fi pierdută nu doar Preşedinţia. Va fi pierdută, de asemenea, iniţiativa pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, situaţie în care ar putea fi edificată o mişcare proeuropeană, care se va opune guvernului în exerciţiu şi socialiştilor.

Partenerii externi ar trebui să susţină Republica Moldova, ţara în care un oligarh a umilit cetăţenii. Ţara are nevoie de mai multe reforme.

sursa: jurnal.md

(51 accesari)