dna treceti prutulAfaceri cu statul căpuşate de firme de consiliere şi directori ai Apa Nova. Sunt bănuielile procurorilor anticorupţie din Ploieşti care au descins astăzi la sediul primăriei Capitalei, Primăriei sectorului 1 şi cel al Apa Nova.

Unul dintre cei bănuiţi că ar fi cerut bani pentru a atribui contracte pentru lucrări publice este fostul şef de la Apa Nova, Costin Berevoianu . Anchetatorii spun că pentru fiecare lucrare atribuită, mita era între 10 şi 40 la sută din valoarea contractului.

Costin Berevoianu este ţinta procurorilor DNA. Fost director general Apa Nova, el este acuzat că a fost liantul unei înşelătorii de milioane de euro.

Anchetatorii spun că, imediat după 2008, Costin Berevoianu, din funcţia de director Apa Nova, l-ar fi angajat în instituţie pe Traian Semescu, om de afaceri, care avea teoretic rolul să consilieze societatea de apă în contractele cu diferite firme private. Consilierea s-ar fi făcut prin intermediul unui al om de afaceri, Vlad Moisescu. Anchetatorii spun că cei trei ar fi creat un sistem prin care oricine era interesat de un contract cu Apa Nova trebuia să ofere mită.

Banii oferiţi drept mită ar fi fost împărţiţi după un sistem bine pus la punct: între 10 si 40 la sută din valoarea contractelor. În acest fel, rețeaua lui Costin Berevoianu ar fi fraudat compania APA NOVA cu milioane de euro. Procurorii au descins în birourile companiei, la primăria sectorului 1 şi la primăria capitalei. Au căutat acte contabile şi contracte ale Apa Nova cu primăria Capitalei.
Anchetatorii spun că cei care completau afacerea ilegală sunt Traian Semescu şi Vlad Moisescu, cel din urmă implicat şi în dosarul lui Sebastian Ghiță, instrumentat tot de DNA Ploiești.
Costin Berevoianu, cel considerat de procurori capul rețelei, este nimeni altul decât fostul consilier al primarului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu. A devenit apoi director RADET şi Apa Nova. C. Berevoianu a fost unul dintre actorii concesionării în anul 2000, pentru 25 de ani, a Regiei de Apă București către Apa Nova.

Declaraţia sa de avere este impresionantă. Costin Berevoianu deţine terenuri de sute de mii de metri pătraţi în Tulcea, Constanţa şi Dobogrea, șapte apartamente în Bucureşti şi la munte.

Denunțul a fost depus în urmă cu trei săptămâni. Procurorii caută deocamdată probe și nu au pus pe nimeni sub acuzare.
Mult timp, Apa Nova s-a aflat sub controlul Primăriei Capitalei și sunt de notorietate legăturile pe care cel puțin unul dintre directorii companiei, Costin Berevoianu, le-a avut cu edilul suspendat al Bucureștiului, Sorin Oprescu, al cărui consilier personal a fost înainte de a deveni director. El a ocupat funcții și la alte instituții importante ale Capitalei, cum ar fi RADET.

Sursa:digi24.ro

(25 accesari)