2.2 C
Chișinău
luni, 27 martie, 2023

PDM și PCRM pregătesc o nuntă postelectorală, de Bogdan ȚÎRDEA

Must read

Comentarii recente

start_1172685Vom avea un parlament format din nepoți, fini și parteneri de afaceri de-ai lui Plahotniuc și Voronin. În contextul schimbărilor care au avut loc astăzi în legislativ, politologul Bogdan Țîrdea a declarat pentru Jurnal TV că se pregătește o nuntă postelectorală și asistăm la crearea clanului comunist-oligarhic, iar persoanele indizerabile sunt eliminate.

„Plahotniuc a cerut plecarea lui Muntean, Petkov și Tkaciuc din PCRM. La rândul său, Voronin i-a pus drept condiționare pe Lupu, Lazăr și altor actori politici, apropiați de-ai președintelui PD. Asistăm la reunirea clanului comunist-oligarhic. Acesta se transformă în cel mai puternic clan politic și economic, care ar putea instaura întreg monopolul, ca să nu zic dictatura asupra Republicii Moldova”, a declarat Bogdan Țîrdea.

Potrivit comentatorului, pe de o parte Valeriu Lazăr, fostul ministru al Economiei este exclus din ecuație, întrucât face parte din grupul lui Marian Lupu, care îl irită la culme pe Vladimir Voronin. Pe de altă parte, Lazăr a participat în scheme dubioase atunci când s-a privatizat Banca de Economii și s-a dat în concesiune Aeroportul, iar acum urmează privatizarea S.A. Moldtelecom și a S.A. Metalferos. Fie Lazăr n-a vrut să participe în aceste afaceri dubioase, fie a vrut să-și obțină partea sa din profit. Din aceste motive, a fost eliminat din ecuația puterii.

Totodată, politologul a subliniat că una din regulile strategice ale lui Vlad Plahotniuc este să pună oamenii săi la conducerea ministerelor în care fluxurile financiare sunt foarte mari. „Așa cum s-a întâmplat la Ministerul Transporturilor, instalându-l pe Vasile Botnari în funcția de ministru, un buisness-partener. La Ministerul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor, Pavel Filip este alt partener de afaceri. În ceea ce privește rocada din parlament, asistăm la aceeași formulă strategică”.

Analistul a amintit că în perioada 2011-2012, funcția de vicepreședinte al Parlamentului a fost ocupată de Artur Reșetnicov, despre care se cunoaște că este nepotul Taisiei Voronin. Acum, funcția va fi deținută de Sergiu Sîrbu, despre care presa a scris că ar fi și nepot de-al lui Voronin.

Menționăm că Adrian Candu a fost învestit în funcția de ministru al Economiei. Fotoliul de vicepreședinte al Parlamentului a fost ocupat de deputatul democrat Sergiu Sîrbu.

Sursa: jurnal.md

 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri