banditiiPartidele din alianţa de la guvernare urmăresc modificarea Constituţiei în aşa fel încât preşedintele să fie ales cu majoritatea simplă a Parlamentului. Iniţiativa legislativă care prevede organizarea unui referendum pentru modificarea procedurii de alegere a şefului statului, elaborată de deputaţii din PLDM, PL şi PD, nu a întrunit astăzi numărul necesar de voturi pentru a fi avizată în comisia parlamentară pentru Securitate Naţională.

Proiectul de revizuire a Constituţiei prevede ca preşedintele să fie ales cu o majoritate simplă de 51 voturi şi nu cu votul a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi, aşa cum este în prezent. „În anul 2009 au avut loc două tentative de alegere a preşedintelui RM. Niciun candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi şi preşedintele nu a putut fi ales. În rezultat, doar într-un singur an au apărut două cazuri care justifică dizolvarea Parlamentului şi stabilirea datei alegerilor anticipate. Un eventual blocaj instituţional şi probleme de ordin politic pot contribui la aprofundarea crizei în cazul în care nu va fi revăzut numărul de voturi necesar pentru alegerea şefului statului”, se spune în proiectul înaintat de PD, PLDM şi PL.

Deputaţii care au semnat iniţiativa legislativă susţin că revizuirea Constituţiei, în ceea ce priveşte simplificarea procedurii de alegere a şefului statului, este necesară pentru a evita crizele politice.

„Este vorba despre un singur lucru – depăşirea crizelor politice care apar de fiecare dată când se ajunge la problema votării unui preşedinte. Noi nu putem să depăşim acest lucru şi noi, subsemnaţii acestui proiect de lege, suntem convinşi că doar în Parlament, cu votarea graduală 61- 51 deputaţi, va fi posibilă depăşirea acestei crize. Mai ales în momentul în care este foarte greu de obţinut o majoritate simplă, nu mai vorbim despre o majoritate constituţională”, a explicat deputatul PL Veaceslav Untilă, în cadrul şedinţei Comisiei Securitate.

„Practica constituţională a RM a demonstrat că atunci când nu există o majoritate calificată în Parlament alegerile şefului statului pot crea un blocaj instituţional. Anume din acest considerent s-a venit cu acest proiect de modificare a Constituţiei, pentru ca alegerea şefului statului să nu creeze blocaje instituţionale”, a menţionat deputatul PD Sergiu Sîrbu.

Proiectul de modificare a Legii Spureme, care a primit deja avizul pozitiv al Curţii Constituţionale, nu a întrunit astăzi numărul necesar de voturi pentru a fi avizat şi în comisia parlamentară pentru securitate naţională, deoarece iniţiativa nu este pe placul opoziţiei.

„Faptul că se intenţionează votarea preşedintelui cu o simplă majoritate de 51 de deputaţi eu cred că va duce în continuare la capturarea instituţiilor în stat, inclusiv a celei mai mari instituţii – Preşedinţia. Dacă se va proceda în aşa mod, ca Parlamentul să voteze printr-o majoritate simplă o persoană interpusă, încă o raţă mută sau o legumă, eu cred că ţara nu va rezista încă patru ani de absenteism al preşedintelui”, a declarat socialistul Vasile Bolea.

Nici PCRM nu a susţinut proiectul. „În condiţiile actuale, când acest proiect a fost pregătit absolut netransparent, nefiind consultată nici platforma parlamentară, fracţiunile parlamentare, nici cetăţenii, probabil se încearcă aprofundarea crizei politice, fără a acţiona în interesul oamenilor. Noi, comuniştii, nu avem argumente pentru a susţine această hotărâre”, a spus, la rândul său, deputatul PCRM Artur Reşetnicov.

„Un referendum, în opinia noastră, ar putea fi organizat, dacă ar conţine cel puţin două opţiuni dintre care să aleagă cetăţeanul: sau alegeri cu o anumită majoritate în Parlament, sau alegerea directă a preşedintelui de către populaţia Republicii Moldova. Doar în forma aceasta vom susţine o iniţiativă de referendum”, a menţionat Eugen Carpov, deputat din partea grupului Leancă.

Reprezentanţii Partidului Liberal Democrat spun că hotărârea privind organizarea unui referendum, care urmează a fi supusă dezbaterilor în plenul Legislativului, ar putea fi adoptată în luna octombrie din această sesiune parlamentară.

Revizuirea Constituţiei va fi posibilă doar dacă o treime din cetăţenii cu drept de vot se vor prezenta la urne şi se vor pronunţa în favoarea modificării Legii Supreme.

Amintim că în anul 2010 a mai avut loc un referendum privind modificarea procedurii de alegere a şefului statului. Atunci însă cetăţenii au trebuit să răspundă la întrebarea dacă sunt sau nu de acord ca preşedintrele să fie ales prin vot direct de popor şi nu de Parlament. Scrutinul nu a fost însă validat din cauza prezenţei joase a alegătorilor. Doar 30.29 la sută dintre cetăţenii cu drept de vot s-au prezentat atunci la urne.
Sursa:jurnal.md

(30 accesari)