2.2 C
Chișinău
miercuri, 29 martie, 2023

Patru companii mari au scumpit benzina; Care sunt explicaţiile petroliştilor

Must read

Comentarii recente

Pompa de benzinaPatru companii petroliere mari au scumpit benzina cu până la 54 de bani pentru un litru. Astfel, un litru de benzină a ajuns să coste în mediu 17 lei şi 80 de bani, mai mult cu peste 3 la sută faţă de preţurile anterioare.

Petroliştii dau vina pe majorarea cotaţiilor PLATT’S la produsele petroliere, a preţurilor de import şi a cotelor accizelor la importul acestor produse. Totodată, de vină ar fi şi deprecierea cursului oficial şi comercial al monedei naţionale faţă de dolarul SUA.

Totodată, una din companii a informat ANRE că va diminua preţul de comercializare a motorinei cu 1,2% sau în mediu cu 20 bani/litrul, preţul acestea fiind de 16,25 lei per litru.

Potrivit ANRE, din ianuarie şi până la începutul lunii iunie, cotaţia medie PLATT’S la benzină a crescut cu 44,4%, iar la motorină cu 23,8%.

În consecinţă au crescut şi preţurile de import a produselor petroliere. Astfel, la începutul lunii iunie preţul de import al unei tone de benzină a sporit, faţă de media lunii ianuarie, în dolari SUA, cu 36,5% – de la 524$/tona până la 715$/tona. În cazul preţurilor la motorină, creşterea a fost de 17,3% – de la 545$/tona până la 639$/tona.

În ceea ce priveşte accizele la importul produselor petroliere, acestea au fost majorate, începând cu 1 mai 2015, cu 6,1%. Totodată, la începutul lunii iunie curent moneda naţională s-a depreciat, faţă de luna ianuarie 2015, cu 9,5%

Aceasta este a cincea modificare a preţurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere în anul 2015. Pe parcursul lunii ianuarie preţul benzinei a fost diminuat, faţă de decembrie 2014, de trei ori succesiv în mediu cu 5,2 %. În aceiaşi perioadă, preţul motorinei a scăzut cu 4,8%.

În luna februarie preţurile la benzină şi motorină au fost modificate de două ori, prima dată preţurile la benzină s-au majorat, faţă de media lunii ianuarie, cu 4,6% şi la motorină – cu 4,9%, iar a doua oară s-au micşorat cu 1,1% la benzină şi 0,6% la motorină.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri