8.2 C
Chișinău
luni, 27 martie, 2023

PAS majorează vârsta de pensionare: La anul bărbații vor ieși la pensie la 63 de ani, iar femeile – la 60

Must read

Comentarii recente

Moldovenii ar putea ieși la pensie mai târziu. Deputatul PAS, Dan Perciun, a prezentat un proiect de lege care prevede majorarea vârstei de pensionare.

Astfel, potrivit documentului, în 2022 bărbații vor ieși la pensie la 63 de ani, iar femeile la 60. Însă vârsta va crește gradual. Așa că în anul 2028, și doamnele se vor pensiona la 63 de ani.

Parlamentarul a scris pe Facebook că proiectul anulează, totodată, prevederile din 2020 și revine la graficul de majorare a vârstei de pensionare. 

„Prin acest proiect de lege ne-am propus atât să oferim celor cu o carieră lungă dreptul la pensie, cât și să menținem sustenabilitatea fondului de asigurări sociale. Or, revizuirea vârstei de pensionare ne-ar fi costat 1.5 miliarde de lei în 2022 și mai mult de 6 miliarde în următorii 4 ani”, a menționat deputatul.

Deputații mai propun ca cei care au un stagiu de cotizare mai mare decât cel standard să se poată pensiona la orice vârstă.

„Pentru bărbați va fi nevoie de un stagiu mai mare cu 5 ani decât cel standard, pentru doamne cu 3 ani. Asta înseamnă că bărbații, la 1 ianuarie 2022, se vor putea pensiona anticipat dacă au 39 de ani stagiu contributiv, iar doamnele – 35,6 ani. În cazul doamnelor stagiul necesar va crește gradual până la 37 de ani în 2024”, a mai scris Dan Perciun.

Proiectul de lege a fost elaborat în comun cu reprezentanții Guvernului.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri