16.6 C
Chișinău
marți, 27 septembrie, 2022

Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr continuă edificarea adevăratei alternative politice şi optează pentru un candidat unic la preşedinţie

Must read

Comentarii recente

conferinta PDAPartidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr continuă să opteze pentru un candidat unic la preşedinţie.

Astfel, Platforma Demnitate şi Adevăr continuă edificarea şi consolidarea adevăratei alternative actualei guvernări şi întregii clase politice discreditate, constituind echipa celor mai profesionişti, integri şi de bun simţ reprezentanţi ai poporului, selectaţi în mod transparent, meritocratic şi democratic.

În aceste condiţii, reprezentanţii formaţiunii au făcut apel către toate partidele politice de opoziţie, cu viziuni democratice, reformatoare şi antioligarhice, privind înaintarea pentru funcţia de preşedinte al ţării a unui candidat unic şi propune demararea cât mai urgentă a discuţiilor în acest sens.

„S-a decis ieri că „Platforma Demnitate şi Adevăr” militează în continuare pentru ca forţele reformatoare, antioligarhice şi democratice să-şi conjuge eforturile şi să identifice un candidat unic la alegerile prezidenţiale astfel încât voturile care reprezentă electoratul democratic, care îşi doreşte reforme şi integrarea ţării în UE, implementarea Acordului de Asociere, să aibă un candidat unic şi să nu se risipească acest electorat sau aceste voturi. Iată de ce ieri, la Consiliul Politic Naţional s-a luat decizia: candidatul din partea „Platformei Demnitate şi Adevăr” sunt subsemnatul, iar eu am luat acest lucru ca pe un mandat pentru a avea discuţii cu alţi potenţiali candidaţi şi să găsim soluţia cea mai bună pentru eventualele alegeri prezidenţiale”, a declarat Andrei Năstase, preşedintele partidului.

„Ceea ce s-a făcut ieri nu a fost altceva decât oferta mişcării protestatare făcute întregii societăţi. Asta este oferta noastră. Toate forţele sănătoase din ţara noastră, toţi cei care într-adevăr pledează împotriva regimului oligarhic, cei care vor binele acestui popor trebuie să examineze oferta noastră”, a adăugat vicepreşedintele partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, Stanislav Pavlovschi.

Totodată, membrii partidului au lansat o declaraţie privind acţiunile următoare ale formaţiunii: De la instalarea frauduloasă a actualului guvern, regimul oligarhic, mimând îndeplinirea unor revendicări populare şi solicitări ale finanţatorilor externi, încearcă în mod disperat să convingă populaţia şi partenerii de dezvoltare că promovează reforme în vederea stabilizării situaţiei din ţară.

În realitate, prin inacţiunile si acţiunile de până în prezent, prin adoptarea unor acte în domeniile economiei, justiţiei, al audiovizualului şi cel electoral, regimul oligarhic se consolidează în detrimentul cetăţenilor, beneficiind adesea, atât de atitudinea complicitară a aşa-zisei opoziţii parlamentare, cât şi de cea a instituţiilor de reglementare şi de drept capturate.

Hotărârea recentă a Curţii Constituţionale privind revenirea la formula de alegere directă a şefului statului de către popor, emisă în anticiparea unei reuşite fără precedent a Platformei Demnitate şi Adevăr, a fost adoptată la comanda oligarhului Plahotniuc, sub presiunea mişcării protestatare, doar ca un mijloc perfid de evitare a alegerilor parlamentare anticipate.

Acumularea a peste 400 de mii de semnături in cadrul acţiunii civice demarate în vederea declanşării referendumului republican de modificare a Constituţiei sub aspectul alegerii şi demiterii directe a Preşedintelui de către întreg Poporul, limitării numărului de deputaţi şi a imunităţii parlamentare, coroborata cu anunţarea publica a celei mai ample acţiuni de protest în vederea neadmiterii alegerii de către o majoritate nelegitimă si antipopulară a preşedintelui în parlament şi dizolvării legislativului, au determinat gruparea criminal-oligarhica, in frunte cu Plahotniuc, sa modifice agenda politică, pentru a se menţine la putere si a păstra statul în starea lui actuală de captivitate totală.

Degradarea continuă a sectorului bancar, exploatarea în scopuri personale şi de partid a întreprinderilor de stat si a fluxurilor financiare publice, cinismul şi lipsa de respect faţă de propriii cetăţeni au luat proporţii fără precedent. Cenzura şi manipularea, si chiar propaganda mafiotică din mass-media controlată şi finanţată de oligarhie din miliardele sustrase de la cetăţeni au atins cote maxime, iar investigarea „furtului secolului” a rămas fără finalitate, producând până în prezent efecte nefaste cum ar fi:

 • devalorizarea valutei naţionale şi scumpirea cu 30-40 % a tuturor mărfurilor şi serviciilor importate (de aproape 2,5 ori mai mult decât cele exportate).
 • creşterea semnificativă a inflaţiei. Oficial în anul 2015 preţurile au crescut cu 13 %, în realitate pentru păturile sărace (70 % din populaţie) inflaţia a depăşit 20 %.
 • majorarea considerabilă a tarifelor (la energia electrică cu 37 %) şi intenţia guvernării de a majora taxele şi impozitele pentru populaţie şi agenţii economici.
 • dublarea dobânzilor la creditele acordate în lei.
 • sistarea finanţării externe destinate suportului bugetar.
 • suspendarea cheltuielilor investiţionale bugetare şi transferurilor pentru domeniul sănătăţii, precum şi neachitarea subvenţiilor agricultorilor.
 • majorarea semnificativă a datoriei interne a statului ca urmare a creşterii vertiginoase a împrumuturilor de la băncile comerciale din Moldova. Creşterea de 5 ori, începând cu anul 2013, a dobânzilor pentru hârtiile de valoare de stat plasate la băncile comerciale, ceea ce sporeşte considerabil riscul default-ului în procesul deservirii datoriei interne.
 • micşorarea aproape de 2 ori a rezervelor valutare ale Băncii Naţionale.
 • necesitatea achitării anual, din bugetul de stat, către Banca Naţională, a sutelor de milioane de lei în conformitate cu garanţia de stat pentru suma de 14,6 miliarde de lei, oferită Băncii Naţionale pentru acordarea împrumutului celor 3 bănci de la care au fost sustrase fraudulos mijloacele financiare în valoare aproximativă de un miliard de euro.

Prin urmare, în condiţiile în care revendicările populare înaintate guvernării pe parcursul a mai bine de un an de zile, cerinţele Forumului Civic şi condiţionalităţile finanţatorilor externi şi ale partenerilor de dezvoltare, deşi sunt convergente, au fost ignorate de către guvernare, contextul politic, social si economic în care se află ţara şi cetăţenii săi impun ajustarea strategiei PP Platformei Demnitate şi Adevăr, ţinând cont şi de faptul că regimul criminal nu va renunţa la consolidarea sa prin instituţiile electorale, de drept şi de reglementare capturate, chiar şi în eventualele alegeri.

Astfel, Consiliul Politic National al PP Platforma Demnitate şi Adevăr DECLARĂ:

 1. Pentru repunerea instituţiilor statului în serviciul cetăţenilor sunt imperativ necesare asigurarea condiţiilor corespunzătoare unui scrutin liber şi corect, organizarea alegerilor prezidenţiale în conformitate cu prevederile art. 90 al Constituţiei, în cel mult 2 luni din data când funcţia şefului statului devine vacantă (23 martie 2016), iar concomitent cu acestea, organizarea alegerilor parlamentare anticipate şi a referendumului republican de modificare a Constituţiei.
 2. Orice tergiversare sau obstrucţionare a acestor mijloace democratice de exercitare a suveranităţii poporului, constituie încălcarea flagranta a Legii Supreme, ceea ce va determina PP Platforma Demnitate si Adevăr la acţiuni de apărare a Constituţiei Republicii Moldova, prin amplificarea presiunii paşnice asupra guvernării, îndemnând, în acest sens, întreaga societate civilă, opoziţia protestatară să facă abstracţie de culorile politice, afilierea ideologică şi de altă natură, să se consolideze şi să protesteze masiv, prin acţiuni comune şi conjugate, împotriva dictaturii oligarhice care a capturat statul, în conformitate cu Preambulul Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.
 3. PP Platforma Demnitate şi Adevăr îşi va intensifica demersurile şi acţiunile de scoatere din captivitate a Comisiei Electorale Centrale, a CCA si a altor instituţii ale statului, de punere a acestora pe făgaşul normalităţii, in conformitate cu dispoziţiile de program şi statutare, ale Rezoluţiilor populare si ale Forumului civic.
 4. PP Platforma Demnitate şi Adevăr va continua să-şi conjuge eforturile de consolidare a societăţii împreună cu Consiliul Marii Adunări Naţionale, cu participanţii la Forumul Civic, cu reprezentanţii segmentelor sociale aderente şi cei ai diasporei.
 5. PP Platforma Demnitate şi Adevăr face apel către toate partidele politice de opoziţie, cu viziuni democratice, reformatoare şi antioligarhice, privind înaintarea la funcţia de preşedinte al ţării a unui candidat unic şi propune demararea cât mai urgentă a discuţiilor in acest sens.
 6. PP Platforma Demnitate şi Adevăr îndeamnă partenerii de dezvoltare la un dialog constructiv cu PP Platforma Demnitate şi Adevăr şi cu societatea civilă responsabilă în vederea scoaterii de sub controlul oligarhic a instituţiilor statului responsabile de organizarea şi desfăşurarea alegerilor, în mod special în ceea ce ţine de accesul cetăţenilor la datele recensământului, accesul egal al tuturor concurenţilor electorali la mass-media, finanţarea campaniei electorale, întocmirea corectă a listelor electorale pe baza datelor recensământului, combaterea corupţiei electorale şi totalizarea corectă a rezultatelor alegerilor.
 7. PP Platforma Demnitate şi Adevăr se va concentra în perioada imediat următoarea asupra elaborării unui set de propuneri privind îmbunătăţirea semnificativă a situaţiei social-economice din ţară, dar şi în vederea elaborării şi promovării proiectului de lege a Lustraţiei.
 8. PP Platforma Demnitate şi Adevăr continua edificarea şi consolidarea adevăratei alternative actualei guvernări şi întregii clase politice discreditate, constituind echipa celor mai profesionişti, integri şi de bun simţ reprezentanţi ai poporului, selectaţi în mod transparent, meritocratic şi democratic, conform dezideratelor Proclamaţiei Marii Adunări Naţionale din 6 septembrie 2015 şi a Rezoluţiei din 13 septembrie 2015, fiind deschisă în acest sens pentru dialog şi colaborare cu toate forţele politice proeuropene, antioligarhice şi reformatoare, precum şi cu personalităţi din societatea civilă, mediul academic şi cultural.

Partidul politic Platforma Demnitate şi Adevăr rămâne pentru totdeauna alături de ţară şi de poporul său.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri