Mai multe organizații nonguvernamentale au semnat un apel public adresat partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova prin care le solicită să oprească temporal finanțarea reformelor care trenează, până în momentul în care acestea vor începe să producă efecte, și să condiționeze acordarea sprijinului financiar cu investigarea infracțiunilor produse în sectorul financiar-bancar moldovenesc.

De asemenea, reprezentanții societății civile cer să fie emise sancțiuni personale în privința celor responsabili de comiterea fraudelor.

În apelul public adresat liderilor de la Bruxelles și Washington, opt organizații nonguvernamentale moldovenești amintesc că la trei ani de la producerea furtului de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, autoritățile nu au realizat nicio investigație credibilă în acest sens și nici nu au informat suficient societatea despre eforturile întreprinse pentru a soluționa cazul. În loc să fie căutați vinovații de comiterea furtului, autoritățile au avut câteva încercări nereușite de a legaliza veniturile obținute ilegal, prin adoptarea așa-zisei legi a amnistiei fiscale.

Autorii apelului amintesc în context și despre modificarea sistemului electoral, operată de majoritatea parlamentară în pofida protestelor și a criticilor din partea societății civile și a opoziției, dar și a recomandărilor din partea partenerilor externi, de a amâna reforma sistemului electoral. În context, semnatarii apelului solicită să fie menținută condamnarea deciziei de a schimba sistemul electoral, „catalogând-o ca fiind antidemocratică și cu repercusiuni grave asupra pluralismului politic și de opinie şi să îndemne autoritățile actuale să readucă Republica Moldova pe făgașul democratic, cu menținerea angajamentelor asumate anterior de partea moldovenească”, se precizează în apel.

Documentul atrage atenția și la derapajele grave din ultima perioadă în domeniul respectării drepturilor omului. „Arestarea lui Alexei Alexeev este cel mai recent eveniment din acest șir  îngrijorător de acțiuni. Poliția, politicienii care susțin guvernarea şi mass-media afiliată politic s-au implicat într-o campanie de dezinformare a populației în ceea ce privește protestele desfășurate în Chișinău şi au denigrat o persoană nevinovată. Afirmația precum că Alexeev a încercat să intre în cordonul de poliţiști cu microbuzul său este neîntemeiată. Lucru care se poate vedea și din înregistrările video. În pofida acestui fapt, Alexeev este încă în stare de arest”, se menționează în apel.

Documentul este semnat de  Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, Centrul de Politici și Reforme, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Institutul de Politici Publice, Transparency International Moldova, WatchDog.md.

Amintim că, la mijlocul săptămânii trecute, un grup de europarlamentari au elaborat o rezoluție prin care de asemenea condamnă modificarea sistemului electoral, tergiversarea anchetei penale în privința furtului miliardului și capturarea statului de către elemente oligarhice.

Autoritățile moldovenești, deocamdată, nu au comentat rezoluția deputaților de la Bruxelles.

Sursa:anticoruptie.md

(36 accesari)