-3.8 C
Chișinău
vineri, 3 februarie, 2023

Parlamentul va putea sancţiona şi demite şefii instituţiilor aflate sub controlul său, după bunul plac al majorității

Must read

Comentarii recente

Parlamentul va putea sancţiona şi chiar demite şefii mai multor instituţii în cazul în care aceştia nu-şi fac treaba bine. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în lectură finală în Parlament.

Societatea civilă a criticat proiectul, mai ales privind faptul că acesta nu a fost supus dezbaterilor publice, cel puțin, în cazul modificărilor ce vizează Consiliul Audiovizualului. 

Autorii proiectului sunt un grup de deputaţi din Partidul Acţiune şi Solidaritate. Acesta se referă la Comisia Națională a Pieței Financiare, Consiliul Concurenței, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, Consiliul Audiovizualului și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. 

Anterior, experţii de media au denunţat riscul de subordonare politică a Consiliului Audiovizualului prin intermediul noului mecanism de demitere a membrilor, care în prezent sunt inamovibili.

Directorul Executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a declarat că nu au fost organizate dezbateri publice la subiect, deşi proiectul crează precedente periculoase.

De exemplu, prevederile vor permite oricărei guvernări să schimbe componenţa Consiliului după placul sau după interesul său, a spus Nadine Gogu. 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri