6.6 C
Chișinău
miercuri, septembrie 22, 2021

Parlamentul UE a decis: RM va putea exporta vin de la 1 ianuarie 2014

Must read

Comentarii recente

vinRaportul „Preferințe comerciale autonome pentru Republica Moldova” al eurodeputatului Iuliu Winkler, care prevede liberalizarea importurilor UE de vinuri moldovenești în baza unei propuneri în acest sens a Comisiei Europene, a fost adoptat marți de plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, cu o majoritate largă de 503 de voturi.

Prin votul asupra raportului,  Parlamentul European și-a dat acordul final asupra liberalizării importurilor de vinuri ale statelor UE din Republica Moldova, măsură propusă în septembrie de Comisia Europeană, la scurtă vreme după ce Rusia a impus un embargo asupra importurilor de vin din aceasta țară.

Comisia pentru comerț internațional (INTA) a Parlamentului European a adoptat la 28 noiembrie raportul eurodeputatului Iuliu Winkler privind liberalizarea totală a importurilor de vinuri ale UE din Republica Moldova, cu 29 de voturi pentru și o abținere.

În 2011, s-a propus majorarea la 240.000 de hectolitri a cotelor de vin importate fără taxe vamale din Republica Moldova în UE. Până în septembrie 2012, exportatorii moldoveni au utilizat peste 50% din această cotă.

Pentru a fi aplicabilă, decizia de liberalizare a importurilor de vinuri trebuie aprobată formal de Consiliu și apoi publicată în Jurnalul Oficial al UE în toate cele 24 de limbi ale blocului comunitar.

După aprobarea deciziei în plenul Parlamentului European, aceasta va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014Parlamentul UE a decis: RM va putea exporta vin de la 1 ianuarie 2014.

Sursa: jurnal.md

 

 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri