ueParlamentul European ar fi decis amânarea asistenţei financiare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Şi asta pentru că deputaţii europeni vor să condiţioneze debursarea banilor de respectarea normelor democratice la adoptarea reformei electorale, relatează Europa Liberă cu referire la surse din Parlamentul European.

Decizia finală urma să fie luată pe 18 mai, dar Parlamentul European a decis să ia o pauză de cel puţin o lună. Un anunţ oficial al amânării este aşteptat luni, pe 15 mai.

Europarlamentarii, spun sursele Europei Libere, ar vrea să condiţioneze debursarea banilor de respectarea normelor democratice la adoptarea reformei electorale promovate de PD şi PSRM.

Pachetul de 100 milioane euro ca ajutoare macro-financiare pentru Moldova a fost aprobat de ţările membre ale Uniunii Europene, la nivel de ambasadori, pe 12 aprilie. O precondiţie formulată încă atunci a fost angajamentul guvernului moldovean de a respecta „sistemul parlamentar pluripartit”.

Europarlamentarul român Sigfried Mureşan a avertizat săptămâna aceasta că Parlamentul European unde el este raportor pentru buget poate bloca ajutoarele destinate Republicii Moldova, dacă guvernarea schimbă sistemul electoral în lipsa consensului, care ar include opoziţia şi societatea civilă.

Ajutoarele Uniunii Europene din care 60 milioane constituie un împrumut, iar 40 milioane vin sub formă de granturi, urmau să se adauge resurselor oferite de Fondul Monetar Internaţional. Banii pe care guvernul moldovean îi aştepta ca pe un ajutor salvator sunt pentru a acoperi nevoile financiare ale bugetului moldovean pe următorii doi ani, pentru depăşirea şocului economic în urma fraudei din sistemul bancar şi pentru promovarea stabilităţii macroeconomice.

Amintim că pe 5 mai, deputaţii PD, PSRM şi PPE au aprobat în prima lectură trecerea la sistemul electoral mixt. Acesta presupune că jumătate din deputaţi ar fi aleşi, la alegerile din 2018, pe liste de partid, iar cealaltă jumătate – în circumscripţii uninominale.

Votul a luat prin surprindere societatea civilă, care a organizat ulterior proteste zilnice, dar şi formaţiunile opoziţiei pro-europene, Platforma DA şi PAS şi Platforma DA. Andrei Năstase şi Maia Sandu tocmai se aflau la o conferinţă la Bruxelles, în ziua votului inopinat.

Datorită demersurilor făcute la Bruxelles de liderii partidelor antioligarhice, preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, şi liderul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Hans Van Baalen, au emis o declaraţie comună prin care oficialii europeni condamnă dur guvernarea de la Chişinău şi avertizează cu oprirea tuturor finanţărilor europene dacă PD vor insista pe schimbarea sistemului electoral.

Societatea civilă şi opoziţia pro-europeană au chemat oamenii la un protest amplu, pe 14 mai, în faţa Parlamentului.

Sursa:jurnal.md

(70 accesari)