ParlamentDeputații Coaliției Pro-Europene doresc să fie abolită imunitatea parlamentară. Potrivit acestora, nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege și nu poate fi admis ca un deputat, ales de cetățeni, să fie scutit de pedeapsă în cazul în care săvîrșește vreo infracțiune.

„Acest proiect derivă din aspirațiile noastre europene. Vrem ca imunitatea să nu se transforme într-o incapacitate de a pedepsi deputații. Sunt situații când deputații s-ar putea afla asupra legii din motiv că Parlamentul ar putea să nu voteze pentru ridicarea imunității”, a declarat liderul fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț.

În aceeași ordine de idei, deputatul reformator Ion Hadârcă a precizat că inițiativa vine în contextul tuturor reformelor aşteptate care sunt promovate de Coaliţia Pro-Europeană. “Astăzi societatea are foarte multe rezerve faţă de această prevedere, iar această reformă va contribui la transparentizarea procesului legislative”, a spus Hadârcă.

Proiectul a fost semnat de 50 de deputaţi şi urmează să treacă toate procedurile parlamentare.

Conform articolului 70, alineatul 3 din Constituția Republicii Moldova deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului după ascultarea sa.

(175 accesari)