9.4 C
Chișinău
luni, 26 septembrie, 2022

Parlamentar german: Republica Moldova are nevoie de un DNA; Ţara a luat-o pe un drum care tinde spre un stat autocratic, în afara sistemelor democratice

Must read

Comentarii recente

parlamentar germanSituaţia politică din Republica Moldova dă motive de îngrijorare. În societatea moldovenească vectorul proeuropean pare să fi ajuns o insultă. Tot ce există negativ în ţară este conotat şi este asociat cu drumul proeuropean. Declaraţia a fost făcută de către parlamentarul german, raportorul Comisiei pentru Afaceri Juridice şi Drepturile Omului a APCE, Bernd Fabritius, care menţionează că actuala stare de lucruri din RM este rezultatul unei propagande.

„Asemenea propagandă face tabăra celor care doresc o apropiere spre Federaţia Rusă, spre această zonă de influenţă. Eu regret acest aspect. Sunt, desigur, mai multe aspecte. Eu consider această propagandă ca motivul principal. Trebuie să recunosc, că o parte din vină o poartă şi cei care la început au luptat sub drapelul drumului european şi au folosit prost această linie de drum, s-au îmbogăţit, au folosit în mod ilegal posibilităţile care erau puse la dispoziţie. Deci, este o multitudine de motive. Dar motivul cel mai mare, după câte am putut constata acolo, este o dezinformare publică, pe care eu o numesc propagandă şi care, din nefericire, nu duce la un drum moldovenesc, cum eu l-aş prefera, care înseamnă, desigur, o apropiere de Federaţia Rusă, care este ţara vecină. Republica Moldova, societatea moldovenească are aproape o treime de populaţie rusofonă, este firesc să existe şi o apropiere faţă de Federaţia Rusă, de sistemele euroasiatice,” a afirmat Bernd Fabritius în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Referindu-se la aşa-zisele reforme ale Guvernului Filip, raportorul Comisiei pentru Afaceri Juridice şi Drepturile Omului crede că în momentul actual guvernul şi-a asumat responsabilitatea, de exemplu, de a performa cu un întreg pachet care asigură integritatea instituţiilor de stat, un pachet anticorupţie, însă nu se văd rezultate concrete.

„În momentul actual acest guvern trebuie să prezinte rezultate. Rezultatele respective însă, regret, nu după convorbirea cu domnia sa premierul, ci după convorbiri cu alţi reprezentanţi din domeniul partidului respectiv, care nu au arătat neapărat dorinţa politică de a schimba ceva, fiind convinşi că totul este în ordine. Acest lucru mă îngrijorează. Eu m-aş fi bucurat mai mult, dacă aş fi putut constata ştiinţă de cauză, dorinţă de schimbare politică şi nu dorinţă de a conserva actualele structuri de influenţă. Mă îngrijorează faptul că întregul sistem judiciar, aşa cum mi se pare, este foarte puternic sub influenţa unor reţele, care nu au nicio legitimare democratică. Aceste puncte trebuie depăşite prin pachete de integritate cum sunt acum în plan. Sunt curios cum se va dezvolta”, a declarat membrul Bundestagului.

În cadrul interviului, Fabritius a vorbit şi despre fostul prim-ministru Vlad Filat şi arestarea sa. Deputatul german crede că Filat nu a fost arestat fiindcă doar a încălcat legea sau că guvernarea chiar a început să lupte cu corupţia. În opinia sa, motivul a fost concurenţa. „Dacă sunt două persoane care se luptă pentru o cauză şi persoana mai influentă reuşeşte să o înlăture pe cealaltă, încă nu este considerabil ca pas împotriva corupţiei,” a afirmat Fabritius.

„Important este să constatăm, de exemplu, funcţionarea organelor pentru combaterea corupţiei, chiar şi în domeniul reţelelor de influenţă. Încă nu am văzut asemenea efecte cum, de exemplu, le vedem la tot pasul în România. Eu m-aş bucura dacă în Republica Moldova ar exista un DNA, cum există în România şi care înlătură impresia de inatacabilitate pentru persoanele din domeniul de influenţă. Eu încă nu văd acest „pericol” care, după părerea mea, trebuie să fie ţelul oricărui demers în Republica Moldova. Acolo încă există persoane, nu spun că este una, poate că sunt mai multe, care se comportă de parcă ar fi absolut inatacabile, de parcă ar fi în afara statului de drept. Nu doresc încă să vorbesc de un stat capturat, cum vorbesc unii, dar mă îngrijorează faptul că Republica Moldova pare să fie şi pe un drum care tinde spre un stat autocratic, în afara sistemelor democratice”, a conchis deputatul german.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri