-4.8 C
Chișinău
joi, 9 februarie, 2023

Opinie: Tariful la gaz pentru populaţie poate fi majorat etapizat, iar prima majorare să fie la nivel de 8,6 lei/m3

Must read

Comentarii recente

„Dacă analizăm dinamica preţurilor de import la gazele naturale şi tariful aplicat populaţiei putem deduce că în ultimii 10 ani preţul mediu de import pentru gazele naturale a fost de 4 lei/m3, iar tariful mediu pentru populaţie a fost de 5,7 lei/m3. Astfel adaosul MoldovaGaz la tarif pentru populaţie în 10 ani a constituit în mediu 1,7 lei/m3”, scrie analistul economic IDIS Viitorul Veaceslav Ioniţă., într-un material publicat pe blogul său.

„Însă din grafic se observă clar că în perioadele de creştere a preţurilor de import, adaosul scădea până la 0,8 lei/m3, iar în perioadele de scădere a preţurilor de import adaosul din contra creştea şi până la 3 lei/m3.

În primele 9 luni ale anului 2021, chiar dacă am avut o majorare de preţ în trimestrul 3 datorită aplicării formulei noi, totuşi diferenţa dintre preţul de import şi tariful aplicat a rămas pozitivă.

Diferenţe negative v-or apărea în trimestrul 4, când preţul mediu de import va trece de 9 lei/m3.

Moldovagaz în solicitările sale apelează anume la aceste cifre. De unde şi apare tariful nou de 10,26 lei/m3.

Însă în opinia noastră ANRE trebuie să se conducă în deciziile sale de serii mai lungi de timp. Totodată adaosul pentru o perioadă scurtă de timp trebuie menţinut la cel mai scăzut nivel, exact ca în alte perioade de creşteri bruşte a preţurilor (vezi anii 2014 şi 2019).

Această abordare ar permite majorarea etapizată a tarifelor, minimizând la maxim impactul negativ asupra populaţiei, fără a perturba activitatea Moldovagaz

Astfel ANRE în noiembrie poate accepta o majorare de până la 8,6-9,0 lei/m3, iar următoarea majorare în caz de necesitate să fie aplicată spre sfârşitul trimestrul I din 2022.

Dacă nu se va accepta această abordare, atunci din păcate pentru noi toţi, tariful va fi de 10,26 lai/m3, exact atât cât solicită Moldovagaz.

Un lucru este cert: formula nouă de calcul a adus o creştere rapidă a preţurilor, mult mai mare decât în conformitate cu formula veche. Din grafic se vede clar că Moldova achită în prezent un preţ pentru gazele naturale mult mai ridicat decât în trimestrul I din 2021, dar cu un discount de 25% faţă de preţul mediu global.

Cel mai probabil asistăm la o repetare a situaţiei din 2006, când Moldova a acceptat trecerea la preţuri de piaţă, dar cu o perioadă de tranziţie de 5 ani. Datorită scurgerilor de informaţii în spaţiul public, noi am aflat că negocierile din 2006 au fost purtate la nivel de Prim/Ministru.

Se pare că scopul Gazprom a fost să obţină acelaşi rezultat şi acum. Contractul şi noua formulă de calcul să fie acceptată la nivel de vice-prim-ministru. În felul acesta ei şi-au securizat contractul.

Presupunem că a fost oferit şi un discount pentru o perioadă de adaptare la noua formulă. Din primele cifre acest discount pare a fi la prima etapă de 25% din preţul de piaţă. Însă mai exact va fi posibil să estimăm după cel puţin jumătate de an”, a scvris pe blog Veaceslav Ioniţă.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri