„Dacă analizăm dinamica preţurilor de import la gazele naturale şi tariful aplicat populaţiei putem deduce că în ultimii 10 ani preţul mediu de import pentru gazele naturale a fost de 4 lei/m3, iar tariful mediu pentru populaţie a fost de 5,7 lei/m3. Astfel adaosul MoldovaGaz la tarif pentru populaţie în 10 ani a constituit în mediu 1,7 lei/m3”, scrie analistul economic IDIS Viitorul Veaceslav Ioniţă., într-un material publicat pe blogul său.
„Însă din grafic se observă clar că în perioadele de creştere a preţurilor de import, adaosul scădea până la 0,8 lei/m3, iar în perioadele de scădere a preţurilor de import adaosul din contra creştea şi până la 3 lei/m3.
În primele 9 luni ale anului 2021, chiar dacă am avut o majorare de preţ în trimestrul 3 datorită aplicării formulei noi, totuşi diferenţa dintre preţul de import şi tariful aplicat a rămas pozitivă.
Diferenţe negative v-or apărea în trimestrul 4, când preţul mediu de import va trece de 9 lei/m3.
Moldovagaz în solicitările sale apelează anume la aceste cifre. De unde şi apare tariful nou de 10,26 lei/m3.
Însă în opinia noastră ANRE trebuie să se conducă în deciziile sale de serii mai lungi de timp. Totodată adaosul pentru o perioadă scurtă de timp trebuie menţinut la cel mai scăzut nivel, exact ca în alte perioade de creşteri bruşte a preţurilor (vezi anii 2014 şi 2019).
Această abordare ar permite majorarea etapizată a tarifelor, minimizând la maxim impactul negativ asupra populaţiei, fără a perturba activitatea Moldovagaz
Astfel ANRE în noiembrie poate accepta o majorare de până la 8,6-9,0 lei/m3, iar următoarea majorare în caz de necesitate să fie aplicată spre sfârşitul trimestrul I din 2022.
Dacă nu se va accepta această abordare, atunci din păcate pentru noi toţi, tariful va fi de 10,26 lai/m3, exact atât cât solicită Moldovagaz.
Un lucru este cert: formula nouă de calcul a adus o creştere rapidă a preţurilor, mult mai mare decât în conformitate cu formula veche. Din grafic se vede clar că Moldova achită în prezent un preţ pentru gazele naturale mult mai ridicat decât în trimestrul I din 2021, dar cu un discount de 25% faţă de preţul mediu global.
Cel mai probabil asistăm la o repetare a situaţiei din 2006, când Moldova a acceptat trecerea la preţuri de piaţă, dar cu o perioadă de tranziţie de 5 ani. Datorită scurgerilor de informaţii în spaţiul public, noi am aflat că negocierile din 2006 au fost purtate la nivel de Prim/Ministru.
Se pare că scopul Gazprom a fost să obţină acelaşi rezultat şi acum. Contractul şi noua formulă de calcul să fie acceptată la nivel de vice-prim-ministru. În felul acesta ei şi-au securizat contractul.
Presupunem că a fost oferit şi un discount pentru o perioadă de adaptare la noua formulă. Din primele cifre acest discount pare a fi la prima etapă de 25% din preţul de piaţă. Însă mai exact va fi posibil să estimăm după cel puţin jumătate de an”, a scvris pe blog Veaceslav Ioniţă.