-1.8 C
Chișinău
vineri, 27 ianuarie, 2023

Opinie/Slusari: Am bănuieli rezonabile că acum din bugetul de stat este achitată anume datoria istorică față de Gazprom

Must read

Comentarii recente

Ex-vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, consideră că relația contractuală cu Gazprom pe care a ales-o actuala guvernare este una „de umilință națională” și amintește în context, că „cel puțin din 2020 Federația Rusă a pornit prin intermediul companiilor Gazprom și Moldova Gaz un atac puternic asupra Republicii Moldova.”

„Operațiunea are drept scop: a) recunoașterea de către Guvernul Moldovei a datoriilor față de concernul rus, în special a DATORIILOR TRANSNISTRIEI în sume exorbitante. b) transpunerea în volum cât mai mare a datoriilor respective pe seama bugetului țării noastre, adică pe spatele contribuabililor.”- afirmă Slusari.

Ex-deputatul spune că prima încercare a avut loc în primăvara 2020 cu creditul de 500 mln dolari în condiții foarte ambigue, care permitea cuplarea datoriilor corporative la rambursarea împrumutului, și mai amintește că atunci „cei de la Platforma DA am fost pe aceeași parte a baricadei cu colegii de la PAS”, blocând acest „act juridic dubios” la Curtea Constituțională.

Slusari vorbește și despre „o nouă încercare”:

„La finalul mandatului Guvernului Chicu i se propune semnarea unui acord între Gazprom și Guvernul RM (nu Moldova Gaz) privind reglementarea problemelor în domeniul gazelor naturale. Ieri am făcut rost de acest document și mă miră faptul că nici guvernarea actuală nu a informat societatea despre existența acestuia. Vă atrag atenția la alineatul din scrisoarea de însoțire, unde se menționează că oarecare reprezentanți ai Republicii Moldova au căzut de acord că e nevoie de fixat datoriile noastre față de Gazprom. În primul rând, concernul rus insistă pe recunoașterea datoriei Transnistriei (pct. 1.1 și 1.2). În continuare (ATENȚIE!!!) se propune rezolvarea problemei datoriilor față de Moldova Gaz ale întreprinderilor energetice cu capital preponderent public (pct. 2.1) în sumă de 197,7 mln dolari. În primul rând este vorba, desigur, de Termoelectrica.

Urmează lucrul cel mai interesant. Partea rusă insistă că aceste datorii nu pot fi achitate de companiile energetice moldovenești și solicită ca Guvernul Moldovei să garanteze plata acestor datorii până la 31 decembrie 2023 (vedeți punctele 2.2-2.3). Înțelegem logic că executivul poate garanta stingerea datoriilor respective doar din bugetul de stat. În continuare Gazprom cere soluționarea prin aceeași metoda a problemei datoriilor, legate de devieri tarifare (punctele 3.1-3.3). Mai cere rambursarea TVA (punctele 4.1-4.2).

Cireașa de pe tort este pct. 5.1, unde partea moldavă ar trebui să GARANTEZE achitarea tuturor datoriilor la gaze pentru partea dreaptă a Nistrului până la 31 decembrie 2025.

Deci, sensul principal al acestui acord ar trebui să fie recunoașterea datoriilor Transnistriei și asumarea de către Guvernul RM în locul Moldova Gaz a tuturor datoriilor (deocamdată) a malului drept al Nistrului cu termenele exacte de achitare. Poziția Gazpromului este „ajutată” și de un așa zis audit, atașat la această postare. Mai bine zis, un refuz de audit, dar cu mai multe concluzii interesante. Vedeți chiar la capitolul 1, pagina 2 sugestia că datoria creditoare ar trebui să fie mai mare cu 122 MILIARDE lei fără penalități, întrucât această datorie a Transnistriei la moment este reflectată pe conturi extra bilanț.”- scrie fostul deputat pe pagina sa de facebook.

Slusari atrage atenția asupra capitolului 5 „Непрерывность деятельности”, din care, spune el, putem deduce că Gazprom „încetișor obține și poate să obțină și în continuare deciziile Arbitrajului privind încasarea datoriilor transnistrene de la Moldova Gaz”. Cu alte cuvinte, activitatea Moldova Gaz poate fi blocată în orice moment prin acțiunile judecătorești ale companiei-mamă, conchide ex-deputatul.

Alexandru Slusari menționează cu nu crede demult, după furnizarea gazelor în Transnistria fără achitarea acestuia și acumularea datoriilor de peste 7,5 miliarde dolari, în rațiunea economică a concernului rus și îl învinuește pe ministrul actual al Infrastructurii că ar face „primul PAS întru realizarea acelui acord nesemnat cu concernul rus și impune Guvernul RM să achite peste 1,3 mlrd. lei – bani publici – pentru datoria ÎS Termoelectrică, exact precum a cerut partea rusă în pct. 2.3 al proiectului acordului”.

„În acest context, sunt foarte curios să vad contractul între Moldova Gaz și Energocom, precum și ordinul de plată privind achitarea celor 1,3 mlrd lei către Gazprom. Ni s-a promis că această sumă va fi alocată pentru plata restanței curente pentru lunile octombrie-noiembrie 2021, însă în contextul celor menționate supra, am bănuieli rezonabile că acum din bugetul de stat este achitată anume datoria istorică față de Gazprom, care parcă ar trebui să fie audiată”- mai scrie ex-deputatul.

Slusari mai amintește că Comisia bilaterală moldo-rusă, preconizată pentru luna noiembrie, nu se mai convoacă și leagă acest fapt de acțiunile curente ale părților:

„Dacă analizați un fragment publicat din raportul financiar al Moldova Gaz, puteți vedea că compania juridic a recunoscut datoria față de Gazprom în sumă de aproximativ 570 mln dolari (fără penalitatăți). Într-o zi o să vedem cum în raportul financiar Moldova Gaz figurează și toate datoriile Transnistriei.”

Slusari consideră că ne așteaptă o iarnă complicată „cu multe surprize neplăcute de la Gazprom” și-i sugerează prim-ministrei Natalia Gavrilița să fie în contact permanent cu Guvernul României pentru menținerea activă a gazoductului Iași-Chișinău și rezervarea unor cantități de gaze pentru Moldova.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri