download (1)Libertatea presei din Republica Moldova este sub presiunea politicului. Adesea presa este folosită ca un instrument pentru crearea imaginii sau manipularea opiniei publice, asta pentru că politicienii recunosc puterea presei. Liderii de opinie susțin că în acest an electoral, trebuie să ne așteptăm la presiuni politice mai mari asupra presei.

Lilia Carasciuc, Transparency International: Libertatea presei stă în mânile presei. Este într-adevăr o putere care ar putea să se apare de orice presiune, însă altceva este că uneori nu se dorește să fie fie liberă. În acest sens, Transparency International propune mai multă transparență privind proprietarii surseor de informații. Acest fapt va permite populației să tragă concluzii mult mai clare și lumea va putea judeca cât de obiectivă este informația furnizată și interesele cui sunt susținute.

Nadine Gogu, Centrul Independent de Jurnalism: Cu siguranță politicienii vor utiliza presa și în campania electorală din acest an, așa cum au făcut-o și până acum. Politicienii au înțeles că presa este o putere, că poate influența opinia pubică, respectiv ei încearcă prin toate metodele să țină presa sub control. Ne așteptăm ca în campania electorală o parte din presă să facă parte din  politic, altă parte să facă partizanat în favoarea sau defavoarea unor concurenți, dar și să manipuleze. În condițiile în care marea majoritate a presei este controlată financiar, se va acționa după placul finanțatorilor. Libertatea presei depinde de foarte mulți factori, necesită mută muncă. Guvernanții care vor veni va trebui să asigure vehement ibertatea presei. Or, e un cerc vicios, în condițiile în care ei nu doresc acest lucru.

Cornelia Cozonac, Centrul de Investigații Jurnalistice:Politicienii întotdeauna au tendința de a utiliza presa ca un instrument în favoarea promovării imaginii lor. Depinde de jurnaliști, de politica editorială a fiecărui jurnalist în parte cât de iber este. Libertatea presei depinde de libertatea jurnalistului. Dacă jurnalistul are niște priorități, niște valori pe care le respectă, ei n-o să se lase influențați de politicieni. Cei care fac sluj politicului, nu ar trebui să fie jurnaliști, ci promotori de imagine sau activiști în relații cu publicul. Jurnaliștii trebuie să fie independenți de politică și să-și facă corect meseria, fără a fi influențat de anumite forțe politice. Deși e greu, totuși, avem presă liberă, independentă. În acest an electoral se vor face și presiuni, pentru că majoritatea partidelor care au fost la guvernare au imaginea pătată și au nevoie de presă ca să și-o îmbunătățească. Rămâne la atitudinea jurnaliștilor ca să înțeleagă până unde pot să meargă atunci când colaborează cu partidele, sau când se lasă influențați, sau când primesc bani.

 

(145 accesari)