22.2 C
Chișinău
miercuri, 25 mai, 2022

OPINIE// CC va permite să fie demis Stoianoglo, apoi va spune că a fost neconstituțional. Exact ca și în 2019, cînd a fost organizat concursul împotriva Constituției iar CC „a jucat politic”

Must read

Comentarii recente

„În 2019, era clar indicat în Constituție că singurul organ care are dreptul să desemneze Procurorul General este Consiliul Superior al Procurorilor. Atunci au modificat legea, împotriva Constituției și fiind conștienți că încalcă Legea Supremă a Republicii Moldova ei au organizat concurs, au desemnat un Procuror General, iar Curtea Constituțională a jucat politic atunci și a așteptat să treacă 8 luni de zile și să declare că modificările la Lege au fost neconstituționale, precum și acel concurs.

Eu am zis din start, opriți acest concurs pentru că era clar că e anticonstituțional și ei știau asta când au modificat legea. Ei (coaliția PSRM/PAS/Platforma DA) s-au bazat pe faptul că deciziile Curții Constituționale sunt valabile din data în care acestea sunt emise.

Acum se întâmplă același lucru. Iarăși au modificat legea Procuraturii și spun că trebuie cumva evaluată activitatea Procurorului General și inițierea cauzelor disciplinare în raport cu acesta și să poată fi demis.

Eu am spus și repet că acest lucru tot este neconstituțional.

Curtea Constituțională era obligată să oprească această lege și să nu permită această evaluare până se va pronunța pe fondul cauzei.

Dar Curtea Constituțională va juca exact cum a făcut-o în 2019: Atunci au ales Procurorul General și au declarat post-factum acest lucru neconstituțional. Acum îl vor demite și iarăși, post-factum, vor declara acest lucru neconstituțional.

Statutul Procurorului General este descris clar în Constituție. El poate fi demis doar în baza criteriilor descrise în Constituție sau, în cel mai rău caz, într-o lege organică. Dar în noua Lege a Procuraturii, votată recent, scrie că CSP va adopta un regulament, în care se vor descrie criteriile de evaluare a activității Procurorului General. Acest lucru este neconstituțional.

Dacă vrei să o demiți pe președinta Sandu cum vei acționa? O comisie subiectivă și un regulament simplu nu poate decide criteriile de evaluare și demitere”, a declarat Teodor Cârnaț la RTR Moldova.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri