andrei nastase jurnalAndrei Năstase a avut o agendă destul de încărcată în această săptămînă, care l-a ţinut permanent în atenţia opiniei publice. Astfel, cel mai important eveniment al săptămînii pentru el a fost vizita efectuată în SUA, unde, potrivit spuselor sale, a depus mărturii în cadrul anchetei privind furtul miliardului, dar şi a avut întrevederi importante cu personalităţi de peste ocean şi cu moldovenii din diasporă.

De asemenea, Anderi Năstase a reuşit să aibă şi unele întîlniri cu cetăţenii pe teritoriul Republicii Moldova. Spre exemplu, întrevederea de la Soroca, în cadrul căreia a declarat că estre gata să-şi asume responsabilitatea pe care o implică funcţia de Preşedinte al RM.

Şi partidul pe care-l conduce a fost destul de activ în această săptămînă. Astfel, reprezentanţii formaţiunii ba au mers la Delegaţia UE, împreună cu reprezentanţi ai societăţii civile, cerînd o investigaţie internaţională a furtului miliardului, ba au vorbit despre provocatorii care încearcă să destabilizeze situaţia în interiorul formaţiunii şi să-l compromită pe liderul acesteia.

Andrei Năstase a fost ţinut în atenţia opiniei publice şi de discuţiile privind candidatul unic al dreptei pro-europene în alegerile prezidenţiale, dar şi de afirmaţiile unor analişti politici, gen Vladimir Socor, care cred că anume Andrei Năstase e cel mai potrivit pentru postura de candidat comun al mai multor partide pentru fotoliul prezidenţial.

Andrei Năstase s-a născut pe data de 6 august 1975, în satul Mîndreşti, raionul Teleneşti. Din anul 1982 pînă în anul 1992 a învăţat la şcoala din Mîndreşti, din 1992 pînă în 1993 a studiat la Facultatea de Istorie-Geografie a Universităţii „Stefan cel Mare” din Suceava, România, iar din 1993 pînă în 1997 a studiat la Facultatea de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, România. Din 1997 pînă în 2000, activează ca procuror, din 2000 pînă în 2002 – în calitate de vicedirector al unei întreprinderi mixte moldo-germane. Are licenţă de avocat din 15 noiembrie 2002. La începutul anului 2015, alături de mai mulţi lideri de opinie, jurnalişti, jurişti, politologi, ambasadori ş.a. a participat la înfiinţarea Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”. Este unul din liderii mişcării protestatare din Moldova din septembrie 2015 şi Preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale (CMAN). La 1 noiembrie 2015 este ales Preşedinte al Biroului Executiv al Grupului de iniţiativă constituit în vederea organizării referendumului republican de modificare a Constituţiei sub aspectul alegerii şi demiterii directe a Preşedintelui de către popor, limitării imunităţii parlamentare şi a numărului de deputaţi de la 101 la 71. În decembrie 2015, o parte din membrii Platformei „Demnitate şi Adevăr”, inclusiv Andrei Năstase, s-au alăturat Partidului „Forţa Poporului” (PFP). La congresul extraordinar al PFP din 13 decembrie 2015 formaţiunea a fost redenumită în Partidul „Platforma Demnitate şi Adevăr”, iar Andrei Năstase a fost ales Preşedinte al partidului. Andrei Năstase este căsătorit şi are trei copii.

Sursa:jurnal.md

(51 accesari)