22.2 C
Chișinău
joi, 18 august, 2022

Omul Săptămânii – Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr // TRIBUNA

Must read

Comentarii recente

În această săptămână, Platforma „Demnitate şi Adevăr”  (PDA) a venit cu mai multe propuneri importante în contextul discuţiilor privind sistemul electoral, iar aceste propuneri au fost comentate pe larg de jurnalişti, politicieni şi analişti politici, ceea ce este o dovadă a interesului cu care au fost primite acestea în societate.   

La concret, PDA a propus: unu – introducerea votului preferențial, când fiecare alegător votează atât partidul său favorit, cât și candidatul preferat din listă; doi – creșterea nivelului de reprezentare a femeilor în procesul electoral prin majorarea cotei obligatorii pentru femei; trei – creșterea nivelului de reprezentare a Diasporei, a tinerilor și a persoanelor care reprezintă comunitățile la nivel regional; patru – depolitizarea Comisiei Electorale Centrale;

cinci – depolitizarea Consiliului Coordonator al Audiovizualului; șase – sancționarea propagandei, inclusiv în perioada campaniei electorale și interzicerea publicității comerciale electorale la toți radiodifuzorii, precum și a bannerelor electorale; șapte – acordarea timpului egal și gratuit de antenă pentru publicitatea electorală  la Televiziunea Națională și Radioul Național; opt – deschiderea unui număr suficient de secții de vot în străinătate și alocarea a nu mai puțin de 10 mii de buletine de vot pentru fiecare secție; nouă – elaborarea mecanismului de implementare a votului prin corespondență cu respectarea caracterului egal, secret și liber exprimat; zece – înăsprirea semnificativă a sancțiunilor pentru fraudele electorale, cum ar fi: turismul electoral și votul multiplu, falsificarea listelor electorale și a rezultatelor votării, coruperea alegătorilor, etc.

Lansarea acestor propuneri şi prezentarea lor (de către Andrei Năstase) în cadrul unei conferinţe de presă a dovedit că opoziţia poate nu doar să critice ceea ce propune puterea, ci şi are viziuni de alternativă consistente, calitative şi interesante. Dacă va continua să propună în continuare soluţii de alternativă pentru oricare din problemele importante ale societăţii, cu siguranţă partidul condus de Andrei Năstase va creşte cu mult în preferinţele alegătorilor.

TRIBUNA precizează: Andrei Năstase s-a născut pe data de 6 august 1975, în satul Mîndrești, raionul Telenești. Din anul 1982 pînă în anul 1992 a învățat la școala din Mîndrești, din 1992 pînă în 1993 a studiat la Facultatea de Istorie-Geografie a Universității „Stefan cel Mare” din Suceava, România, iar din 1993 pînă în 1997 a studiat la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, România. Din 1997 pînă în 2000, activează ca procuror, din 2000 pînă în 2002 – în calitate de vicedirector al unei întreprinderi mixte moldo-germane.

Are licență de avocat din 15 noiembrie 2002. La începutul anului 2015, alături de mai mulți lideri de opinie, jurnaliști, juriști, politologi, ambasadori ș.a. a participat la înființarea Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”. Este unul din liderii mișcării protestatare din Moldova din septembrie 2015 și Președintele Consiliului Marii Adunări Naționale (CMAN).

La 1 noiembrie 2015 este ales Președinte al Biroului Executiv al Grupului de inițiativă constituit în vederea organizării referendumului republican de modificare a Constituției sub aspectul alegerii și demiterii directe a Președintelui de către popor, limitării imunității parlamentare și a numărului de deputați de la 101 la 71. În decembrie 2015, o parte din membrii Platformei „Demnitate și Adevăr”, inclusiv Andrei Năstase, s-au alăturat Partidului „Forța Poporului” (PFP). La congresul extraordinar al PFP din 13 decembrie 2015 formațiunea a fost redenumită în Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”, iar Andrei Năstase a fost ales Președinte al partidului. Andrei Năstase este căsătorit și are trei copii.

Sursa:tribuna.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

1 COMENTARIU

 1. …Stimat Președintele…
  …Stimat Președintele…
  …Stimat Președintele…

  Prietenie, Altruism, Onestitate, Respect, Sinceritate, Bogăţie, Aventură.

  Aceasta este o zi specială pentru Rep Moldova şi pentru viaţa DVS deoarece aţi aflat unde stă şi unde locuieşte
  Dreptul Adevăr.
  Deoarece ar putea să nu se mai întoarcă. Trăiţi fiecare zi cu Dreptate Imensă, păstraţi-o în memorie. Amintiţi-vă de cântarul adevărului despre care: trăiesc în speranţa unei Justiţii Adevărate şi Nobile”!!!
  Ceea ce contează cu adevărat este să poţi spune în fiecare seară că ai făcut ceva minunat.”
  Cu Stima şi Respect
  Comello Marcos

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri