19.4 C
Chișinău
joi, 11 august, 2022

Oligarhul Vladimir Plahotniuc, protejat de generali

Must read

Comentarii recente

vladimir-plahotniucPrintre cei care au tras sforile în destabilizarea situaţiei din aprilie 2009 se numără şi oligarhul Vladimir Plahotniuc. După ce a venit la putere, pe lângă faptul că a acaparat instituţiile de drept, i-a ţinut aproape pe cei care ar fi putut să-l demaşte. De această părere sunt unii deputaţi şi analişti, care afirmă că nu este o coincidenţă faptul că foştii oficiali de la ministerul de Interne – Valentin Mejinschi şi Valentin Zubic, activează în prezent într-o firmă de securitate ce aparţine controversatului om de afaceri, Vladimir Plahotniuc.

Valentin Mejinschi, fost ministru de Interne şi fost director CCCEC, iar în perioada violenţelor din aprilie 2009 – vicepremier, a ajuns să ocupe în prezent postul de administrator al companiei de pază şi securitate ARGUS-S, fondată de firma OTIV PRIME SERVICES B.V., controlată de prim-vicepreşedintele PD, Vladimir Plahotniuc. Tot aici activează şi fostul viceministru de Interne, ex-şeful statului major care a coordonat toate acţiunile forţelor de ordine în 2009, Valentin Zubic. Fapt confirmat de angajaţii firmei de securitate.

În 2011, Zubic a fost pus sub învinuire, fiind cercetat pentru neglijenţă în serviciu soldată cu urmări grave – decesul protestatarului Valeriu Boboc. Până în prezent, dosarul lui Zubic se prăfuieşte la Procuratura generală, în timp ce dosarele fostului ministru de Interne, Gheorghe Papuc şi al ex-comisarului general, Vladimir Botnari, au ajuns demult pe masa judecătorilor. În acest context, avocatul lui Papuc, Mihail Murzac, a declarat anterior că ar putea fi ceva politic la mijloc, având în vedere pentru cine lucrează în prezent şeful statului-major din aprilie 2009. Şi fostul şef al comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea cauzelor evenimentelor din aprilie 2009, Vitalie Nagacevschi, lucrează în prezent pentru Vladimir Plahotniuc, renunţând în acest scop chiar şi la mandatul de deputat. Este avocatul controversatului afacerist.

Unii deputaţi afirmă că toate aceste legături demonstrează implicarea lui Plahotniuc în evenimentele de atunci. Şi preşedintele Mişcării Populare Antimafie consideră că oligarhul a fost implicat în evenimentele de atunci, doar că împreună cu liderul PCRM, Vladimir Voronin. Analiştii afirmă că au existat mai multe grupări care şi-au urmărit interesele, iar adevărul despre 7 aprilie 2009 este ascuns prin înţelegeri între opoziţie şi guvernare.

Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile. Precizăm că potrivit declaraţiilor unor martori, unul dintre finii de cununie ai oligarhului Vladimir Plahotniuc, omul de afaceri, Dorin Damir, ar fi plătit cu câte 300 de dolari trei persoane, racolate de un alt personaj controversat, condamnatul pentru omor Adrian Nichifor, pentru a face depoziţii false în dosarul „7 aprilie”. Nichifor a şi fost recent condamnat la doi ani şi opt luni pentru că a determinat mai mulţi martori să spună minciuni, iar avocatul Ana Ursachi a declarat că va cere Procuraturii Generale să-l tragă la răspundere penală şi pe Damir. Acesta, însă, respinge acuzaţiile.

sursa: jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri