start_1168557Atacurile raider în Republica Moldova sunt la ordinea zilei, îndeosebi după 2011, când Curtea Constituțională a declarat drept neconstituționale acțiunile guvernului de a se opune unor atacuri raider în sistemul bancar. Opinia a fost exprimată astăzi, în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV.

„În 2011 când se produceau atacurile raider, guvernul și-a asumat răspunderea și a adoptat un șir de hotărâri prin care încerca să se opună acelui proces de atac raider asupra sistemului bancar. Curtea Constituțională în frunte cu Alexandru Tănase a declarat însă drept neconstituționale acțiunile guvernului. În rezultat, atacurile raider s-au produs bine mersi până la capăt. Acțiunile au fost furate nu doar cu ajutorul factorului judiciar, judecătorii noștri faimoși din Căușeni, Bender și Judecătoria Buiucani care sunt maeștri deja în operațiuni raider, ci și grație Curții Constituționale”, a specificat politologul Bogdan Țârdea.

„Dacă în 2011, acea structură de putere în care era Filat, Ghimpu și Lupu, mai încerca să mimeze cel puțin o anumită luptă, astăzi în formula CPE, guvernarea habar nu are ce se produce la Moldova Aroindbank, habar nu are cum se concesionează Aeroportul etc. și mai mult decât atât nici nu depune eforturi pentru a îmbunătăți cadrul legislativ nu mai zic de cel instituțional, care ar preveni asemenea acțiuni cu efect incert. Oligarhii au capturat definitiv puterea”, a adăugat Bogdan Țîrdea

Cât despre pachetul de acțiuni în număr de 9.824.720 al Băncii de Economii vândut săptămâna trecută la un preț simbolic băncii rusești VneșEconomBank, fostul vicepremier Valentin Dolganiuc a subliniat că în realitate este vorba despre un contract de vânzare-cumpărare doar de ochii lumii.

„Nu cred că au fost vândute acțiunile cu doar 5 lei per acțiune, în nici un caz. Au fost plătiți bani în plic și au ajuns în buzunarul celor care au vândut acest pachet important. VneșEconomBank este o bancă de stat și își permite să facă aceste plăți în numerar, fără ca persoana care a vândut pachetul de acțiuni să plătească impozite și așa mai departe. Este un contract de vânzare-cumpărare de ochii lumii”, a menționat Valentin Dolganiuc.

Mai mult, fostul vicepremier consideră că vânzarea acestui pachet de acțiuni băncii rusești va avea un impact negativ în viitor.

„Pe de o parte, VneșEconomBank fiind o bancă de stat nu are niciun interes să dezvolte sistemul bancar din Republica Moldova. Aceasta este o pârghie pe care Rusia o va folosi împotriva sistemului bancar din Republica Moldova. Este o bancă politică, nu este o bancă economică. Ea urmărește scopul de a face presiuni politice, așa cum spre exemplu se fac presiuni prin intermediul Moldova-Gaz. Această tranzacție se întâmplă exact sub paravanul liberalizării regimului de vize. Când Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere a fost concesionat Aeroportul și a avut loc furtul de la BEM”, a specificat Valentin Dolganiuc.

Totodată, acesta nu exclude că 70% din capitalul sistemului bancar din Republica Moldova este deținut de către Rusia, la care Bogdan Țîrdea a subliniat că în ultimele câteva luni s-au pompat bani enormi din Rusia în sistemul bancar din Republica Moldova și anume către Unibank, Moldincombank și Moldova Agroindbank.

„Unele dintre aceste surse par a fi din off-shore, altele par a fi conectate cu o identitate nebuloasă. Rusia dorește să controleze sectorul bancar, financiar, energetic și cel al telecomunicațiilor fiindcă ele aduc profit. La moment pe Rusia o interesează doar profitul”, a precizat Țîrdea.

În context, fostul ministru al Finanțelor, Mihai Manoli, a subliniat că toate aceste ilegalități admise în sistemul bancar al Republicii Moldova se datorează unei guvernări ineficiente. „Una dintre cele mai mari erori este că oamenii au fost promovați pe aspecte politice începând cu Comisia Națională a Pieței Financiare, Banca Națională a Moldovei etc., asta chiar dacă în lege este scris cu totul alt lucru”, a afirmat Mihai Manole.

sursa: jurnal.md

(224 accesari)