4.2 C
Chișinău
duminică, 28 noiembrie, 2021

Octavian Ţîcu: Dacă nu dăm jos acum guvernarea mafiotă, încă trei ani o să urmeze acelaşi lucru

Must read

Comentarii recente

ticu octavianRepublica Moldova are nevoie de reforme structurale, nu legate de anumite detalii sau încercări de a cosmetiza puterea, a declarat în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV istoricul Octavian Ţîcu.

„Această guvernare e prinsă într-o dublă sau chiar triplă presiune. În primul rând necesitatea de a obţine cât mai urgent nişte împrumuturi din exterior, fiindcă altfel se va prăbuşi întreg edificiu statal, funcţionalitatea instituţiilor statului va fi în scurt timp paralizată, ceea ce va crea o situaţie fără precedent în istoria Republicii Moldova. Pe de altă parte, această presiune crescândă a străzii din toate părţile crează un precedent de expunere publică, care odată cu venirea primăverii se va accentua şi mai mult”, susţine analistul.

Potrivit expertului, dacă nu se va reuşi negocierea unor împrumuturi cu România şi FMI, lucrurile se vor agrava şi mai mult. Prin urmare, guvernarea e prinsă într-un cerc vicios care crează o presiune fără precedent asupra ei, or guvernarea mai are şi o gravă problemă de funcţionalitate, vizând felul cum s-a creat majoritatea parlamentară şi guvernul în sine. Şi legitimitatea sa ridică foarte multe semne de întrebare.

„Există două ultimatumuri dictate guvernării: unul impus de piaţă care a spus clar lucurile ce urmează să se întâmple, căci altfel ţara va fi paralizată. Şi al doilea ultimatum e cel impus de UE, mai dureros la nivel de imagine şi financiar”, a susţinut Ţîcu.

„Republica Moldova este acum ca un copil care a făcut o şotie şi care va primi bomboane, dacă se va purta frumos. Guvernul actual este într-o situaţie deloc uşoară. Nu ştiu la ce se gândesc aceşti oameni, pentru că UE are de ales între a încerca să transforme radical RM printr-o resetare completă a clasei politice şi alegeri anticipate în toamnă (în care există, desigur, riscuri, dar există şi speranţa societăţii că lucrurile se pot transforma) sau UE va miza pe un guvern, care, folosind apanaj european, va compromite definitiv ideea integrării europene şi va aduce la putere partide de stânga. Această alegere este şi a noastră, dar şi a europenilor”, a opinat istoricul.

„Oamenii au protestat, au stat în Piaţă şi au îngheţat, s-a creat o alternativă actualei puteri şi dacă nu-i dăm jos acum, încă trei ani o să urmeze acelaşi lucru”, a conchis Octavian Ţîcu.
Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri