ora expertizei 19 martieSituaţia din audiovizual este foarte dramatică. Reforma în acest domeniu este mimată, iar trecerea la televiziunea digitală ar putea fi amânată până în 2018. Totul se întâmplă din lipsa voinţei politice. Chiar şi aşa, starea de lucruri din mass media convine, în primul rând, oligarhului Vladimir Plahotniuc, apoi unor mogulaşi micuţi. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV.

„O stare mai gravă în audiovizual nu am mai avut-o niciodată. Este grav bolnav de retransmisiile televiziunilor ruseşti. Asta înseamnă că noi suntem într-un plin război ideologic şi Republica Moldova nu opune nici un fel de rezistenţă, pentru că acest CCA este unul aservit tocmai acelor televiziuni care fac aceste retransmisiuni din Federaţia Rusă. Pe de altă parte, radiodifuzorii locali nu fac nimic altceva decât să-şi facă propria imagine-propagandă politică”, a subliniat Vasile Năstase.

În aceeaşi ordine de idei, jurnalistul a menţionat că a făcut radiografia Consiliului Coordonator al Audiovizualului sub aspectul apartenenţei politice. „Sunt şase membri ai PD, doi membri ai PLDM şi o persoană care reprezenta PL. Acum se ştie că două posturi de la Consiliul de Observatori au revenit democraţilor, două – liberal-democraţilor. Asta a fost o înţelegere de partid între Filat şi Plahotniuc.”

La rândul său, jurnalistul Valeriu Saharneanu a precizat că audiovizualul din Moldova este dominat de două ateliere. Unul îi aparţine lui Voronin şi e reprezentat de Plahotniuc, iar altul este al lui Lucinschi, fiind reprezentat de Filat. „Prin puterea pe care o deţin, fac nişte aranjamente în mass-media. Din acest motiv nu avem presă liberă şi nu vom avea dezbateri referitor la problemele din domeniu”, a declarat Saharneanu.

„Vedeţi cum se fac dezbateri? Tradiţia lui Voronin de a apărea la emisiuni de unul singur. Ghimpu, Filat, Lupu şi tot aşa mai departe. N-o să-i vedeţi în dezbateri. Aceştia monologhează. Societatea noastră se află, din păcate, în condiţiile unui stat acaparat de clanuri şi ele acum dictează”, a adăugat Valeriu Saharneanu.

Invitatul emisiunii a amintit că anul trecut, a fost propus ca acest Consiliu de Observatori să fie apolitic, însă un partid din cadrul fostei coaliţii de guvernare a fost împotrivă. De atunci, proiectul a fost blocat până au ajuns comuniştii la guvernare. „Acum se pregăteşte ca în fruntea acestui organ să vină un reprezentant de-al comuniştilor. De aia nu s-a numit preşedintele Teleradio-Moldova, fiindcă Voronin trebuie să-şi pregătească instrumentul”, a adăugat jurnalistul.

Preşedintele executiv al Asociaţiei APEL, Ion Bunduchi, a menţionat că lucrurile în mass-media ar putea să schimbe, însă nu în direcţia cea bună. „Vă daţi seama că din 2006 şi până în prezent nu s-a reuşit pregătirea populaţiei privind tranziţia televiziunii digitale la cea terestră, cum vom reuşi în trei luni? Nu ştiu de ce toată lumea a crezut că această tranziţie a reprezentat o problemă de ordin tehnic şi au încercat să rezolve o problemă de ordin tehnic, chiar neavând o bază legală. Esenţa televiziunii digitale este să oferi familiilor mai multe servicii şi mai calitative”, a enunţat Bunduchi.

În opinia expertului media, procesul de trecere la televiziunea digitală este umbrit de nişte interese obscure. „Moldova s-a angajat să se încadreze în limita de până la 17 iunie 2015, însă în acordul privind digitalizarea, există o notă pentru câteva ţări din Africa şi din Asia, care ar putea să înfăptuiască tranziţia către anul 2018. S-ar putea întâmpla ca Moldova să solicite un statut de ţară africană. Nu ştiu cine ar putea băga mâna în foc că noi vom trece la televiziune digitală în această vară. Dacă nu trecem şi trec ţările vecine, atunci televiziunea analogică este bruiată”, a explicat Bunduchi.

Preşedintele executiv de la APEL consideră că în acest moment se lucrează asupra altei modalităţi de trecere la televiziunea digitală. Cel mai probabil, prin bandă largă prin internet şi nu prin emiţători tereştri.

În context, Vasile Năstase a afirmat că problema este cine va construi şi cine va gestiona aceste multiplexuri.

„Trebuie să fie asigurată diversitatea serviciilor de programe. Şi asta ar însemna un post public, unul generalist, unul de ştiri, unul pentru copii, unul sport, unul cultură, unul muzical, astfel încât, având acest pachet de canale să ai şi posibilitatea să te informezi în complexitate. Acesta este principiul pe care-l aplică toate statele din lume, care au trecut demult la televiziunea digitală terestră şi au oferit cetăţenilor lor această oportunitate”, a intervenit Ion Bunduchi.

„Important pentru Plahotniuc este să nu nimerească Jurnal TV într-un multiplex, mai ales în pachetul social. În rest, vor fi televiziunile lui. Probabil va fi un canal de sport, unul pentru copii, asta pe ei nu-i afectează. Important e să nu-şi piardă dominaţia ”, a conchis Năstase.

Sursa:jurnal.md

(92 accesari)