-2.8 C
Chișinău
luni, 30 ianuarie, 2023

O regizoare moldoveancă filmează în Portugalia o peliculă despre nașteri

Must read

Comentarii recente

cristinaA reușit să convingă un producător de film portughez prin originalitatea subiectului ales, i s-au pus la dispoziție o echipă cinematografică, utilaje tehnice și aparate de filmat. Cu un buget de 20 000 de euro, Cristina Godoroja va realiza, până în noiembrie curent, un film documentar de o oră și 20 de minute despre nașterea naturală a femeilor din Portugalia.

Cristina se află de mai bine de doi ani în Portugalia, timp în care a obținut un master în cultură și arte la Universitatea de Stat din Algarve. „Pentru mine a fost o experiență bogată și mă bucur că am făcut acest master, deoarece în R. Moldova eram nevoită să-mi caut un job plătit, dar neinteresant, iar aceste studii mi-au oferit șansa să-mi îmbogățesc cunoștințele în arte și să fac ceea ce-mi place”, mărturisește tânăra.

Cel mai bun profesor e cel din Moldova

Chiar dacă a făcut studii în Europa, basarabeanca a ajuns la concluzia că țara noastră are cu ce se mândri, doar că trebuie să fim mai „obraznici”. „Moldovenii sunt capabili, dar le lipsește încrederea în sine. La început, eram extrem de complexată, mai mult din cauza originilor noastre, pe când aveam colegi din Germania și Franța care spuneau uneori lucruri banale, pe care eu nu le-aș fi rostit niciodată. Se respectă foarte mult și țin la părerea lor”, explică Godoroja.

Pentru Cristina, cel mai bun profesor rămâne a fi cel din R. Moldova. „Cel mai bun profesor din Portugalia e mai puțin bun decât cel mai bun profesor din R. Moldova. Însă relația student-profesor este diferită. La noi, un profesor nu ar accepta să iasă la o cafea cu un student și să discute despre lucrarea finală”, spune Cristina.

Nașterea e ceva sacru, dar nu medical

Ideea filmului a copt-o mai demult. A fost preocupată permanent de procesul nașterii naturale. A pornit de la observația că, în R. Moldova, rata operațiilor cezariene este foarte înaltă, iar femeile duc sarcina cu frică, ea însă consideră că acesta este un eveniment natural și sacru.

„Nașterea a devenit un fenomen medical, iar femeia s-a transformat într-o mașină de făcut copii, dar, după părerea mea, acesta trebuie să fie un eveniment frumos și sfânt, celebrat de toată familia. Filmul promovează nașterea în apă, întrucât în spital sunt posibile mai multe riscuri decât acasă”, menționează moldoveanca.

Cursuri yoga pentru gravide

În Portugalia, deja de zece ani se pune accent pe acest fenomen, iar femeile însărcinate sunt însoțite pe perioada gravidității de o persoană specializată, care se numește „doula” și o ajută mai mult emoțional, totodată există și o femeie care asistă la nașterea propriu-zisă, dar care are o formare medicală.

„Eu tot fac cursuri de „doula”, ca să mă aflu cât mai mult timp în mediul lor. M-am documentat foarte mult. Am fost și la cursuri de yoga pentru gravide. Am vreo 45 de femei-actrițe – femei care au avut nașteri violente, cezariană sau nașteri frumoase acasă, dar și pe soții acestora. Am găsit chiar o femeie căreia la naștere, acasă, i-a murit copilul, dar ea promovează în continuare ideea nașterii în apă”, spune tânăra regizoare.

Pregătirile pentru filmări, pe ultima sută de metri

„M-am gândit să diluez linia între documentar și ficțiune. Cunosc gravide care sunt balerine sau dansează dansuri sălbatice și din buric, întrucât inițial acest dans a fost conceput de femeile însărcinate pentru a-și dezvolta mușchii”, explică Cristina.

În curând, trebuie să înceapă filmările care vor dura până în luna noiembrie. Totul este gata. Mai pune la punct ultimele detalii ce țin de deplasările pe care le va efectua pe teritoriul Portugaliei, ca în același punct să nu se ducă de șapte ori. Are și un producător – „Original Features”, din Portugalia. Toate cheltuielile sunt achitate de această companie, doar întreținerea personală o achită din banii economisiți din bursă.

„Nu mă ocup de buget, pentru că există un producător, însă cheltuielile se ridică la minimum 20 000 de euro. Eu am trimis proiectul la mai mulți producători din Portugalia și îmi răspundeau că proiectul este destul de interesant, doar că atunci nu aveau bani. Aceștia mi-au răspuns imediat, fiindcă ei intenționau mai demult să filmeze o naștere”, menționează basarabeanca.

Admiterea la Școala de Film

Cel mai greu i-a fost să discute cu producătorii, deoarece toți erau bărbați, iar pentru ea era complicat să le povestească despre naștere, însă asta nu a împiedicat-o să-și continue visul, chiar dacă unii o priveau cu zâmbetul în colțul gurii.

Tânăra spune că portughezii au rămas surprinși că un străin studiază nașterea naturală la ei în țară și chiar a fost un avantaj pentru ea, venită din R. Moldova.

Recent, s-a înscris la Școala de Film din Lisabona și așteaptă rezultatele admiterii. „Am trecut preselecția și aștept etapa finală. Nu știu dacă o să trec, căci sunt doar două locuri. M-am simțit prost când m-au întrebat de caut vreun motiv să rămân încă trei ani în Portugalia ca emigrant. Le-am răspuns că, dacă nu voi fi admisă, voi merge în țara mea și voi studia regia”, spune tânăra.

A organizat și o expoziție fotografică

Cristina a reușit să organizeze și o expoziție fotografică în sudul Portugaliei. „Am observat că portughezii sunt mai demotivați decât noi, nu prea au inițiativă, așa că m-am gândit să organizez o expoziție de fotografie, iar ei s-au arătat foarte interesați.

Am adunat fotografii de familie vechi dintr-o zonă din sudul Portugaliei. Le-am organizat după riturile de trecere: nașterea, copilăria, căsătoria și moartea. A fost reușită”, conchide Godoroja.

Ea speră ca în viitor să facă un documentar similar și în R. Moldova sau poate despre funeraliile la moldoveni, lucruri, spune ea, „legate între ele”.

sursa: ziarulnational.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri